Din varukorg (0)

Gå tillbaka till butiken

Summa inkl frakt
kr
Menskopp

Välja menskopp? Tänk på det här!

Att välja menskopp kan vara ett smart val för din vaginala hälsa, din plånbok och vår miljö. När du väljer att köpa menskopp finns det några saker som är bra att tänka på. Därför har vi satt ihop en lista till dig, så att du kan göra ett bra val, oavsett vilken menskopp du väljer.

Författad av Elisabeth Sthengel | Chef för design- och produktutveckling

Granskad av Klara Rasmusson | Leg. Sjuksköterska (CSM)

3 saker att tänka på när du ska köpa menskopp

Se till att köpa en menskopp av hög kvalitet
Att köpa en menskopp som håller hög kvalitet är viktigt. Så att du är säker på att inga farliga ämnen läcker ut i din kropp. Idag finns inga standarder i Europa för mensskydd eftersom de inte klassas som medicintekniska produkter utan som konsumentprodukter. Det gör att det är upp till tillverkarna själva att testa sina produkter och besluta om vilket material de ska innehålla.

Läs mer

På Efemia ser vi det som en självklarhet att skapa produkter som är säkra att använda. Menskoppen är i kontakt med slemhinnan under hela användningstiden. Därför har vi tillverkat produkten i ett säkert silikon, som uppfyller de amerikanska kraven på silikon för medicintekniska produkter (USP <88> class VI). Dessutom uppfyller vårt silikon Europas strängaste krav på renhet (Bfr XV. 01.06.2020). Det betyder att materialet är kontrollerat så att det inte innehåller några farliga ämnen. För att vara helt säkra på att koppen är tillverkad enligt våra höga krav på renhet och säkerhet så använder vi oss av en svensk tillverkare och har full spårbarhet ända ner till råvarans analyscertifikat.

Seriösa aktörer och tillverkare ser alltså till att det material man använder håller hög kvalitet och följer säkerhetsklassningen för medicintekniska produkter trots att det inte är ett lagkrav. För medicinska applikationer som består av silikon behöver silikonet alltså hålla klass VI. Det innebär att materialet har en så hög renhet att den kan användas en längre period i kontakt med våra slemhinnor utan att de påverkas.

Kontrollera hårdheten i koppen innan du väljer menskopp

Se till att den menskopp du ska köpa är mjuk och följsam. Det är viktigt för att den ska kännas bekväm att använda (eller inte kännas alls) – men den får trots det inte varaförmjuk. En menskopp utan tillräcklig stadga i materialet riskerar att inte veckla ut sig som den ska och kommer då att läcka och kännas obekväm att använda. Leverantörer och tillverkare som förstår det här brukar skriva ut en text om just hårdheten i sin produktbeskrivning eller i informationstexter på hemsidan. 

När vi tagit fram vår menskopp har vi lagt mycket vikt vid funktionalitet och användning. Våra användartester och laboratorietester av utvikningsstyrka, flexibilitet och hållfasthet har hjälpt oss att skapa en menskopp som är mjuk och följsam i själva bägaren, så att den är enkel att vika men lagom stadig i öppningen så den fälls ut lätt – dessutom har den ett inbyggt spillskydd.  

Läs mer om vår menskopp här

Läs mer

Hårdheten i materialet kan också styra andra funktioner som exempelvis hur lätt eller svår den är att sätta in, hur mycket den väger, hur den anpassar sig i vaginan och om den klarar att hålla mensen kvar i koppen när man tar ut den. 

Ett tips är alltså att se till att den menskopp du ska köpa är ordentligt testad av användare. Vid användartester är just funktion och passform i fokus och genom sådana tester säkerställer tillverkare att produkten är bekväm, smidig och fyller funktionella krav.  

Välj menskopp efter dina behov

Många menskoppar finns i olika storlekar vilket kan upplevas som svårt för användaren. Har man aldrig testat en menskopp är det svårt att veta vad man behöver. Men en menskopp som är noggrant utformad efter kvinnors anatomi och behov behöver inte ha olika storlekar.  

Efemia menskopp är så mjuk att den är följsam att sätta i, använda och att ta ut – samtidigt som den klarar både mindre och större blödningar. Det gör att det inte behövs mer än en storlek.  

Läs mer

Många aktörer använder sig av användarens ålder som mått, eller om man fött barn eller inte. Men de parametrarna är väldigt generella och säger inte mycket om hur väl en specifik storlek kommer att passa. Hur en ser ut på utsidan har inget att göra med hur en ser ut på insidan. Många anger också blödningsmängd som mått men att veta om man blöder mycket eller lite är också svårt. I jämförelse med vad? 

Vi hoppas att våra 3 tips hjälper dig att hitta en bra menskopp för dina behov.  

Ge inte upp om du är förstagångsanvändare. Det kan vara lite klurigt i början att få till det rätta knycket, men när det väl sitter så sitter även koppen. Lycka till!! 

För frågor kontakta oss gärna på care@efemia.se 

Menskopp och fri frakt för 199 kr.

Vår menskopp är utvecklad tillsammans med en testpanel på över 100 kvinnor.

Effektiv. Miljövänlig. Enkel.
& såklart återanvändbar!

Här kan du köpa kontinensstödet