Kan man få TSS av menskopp?

Toxic Shock Syndrome (TSS) är en ovanlig sjukdom som orsakas av att bakterier kommer in i blodbanan. TSS kallas ibland för tampongsjukan eftersom kvinnor som använder tampong i sällsynta fall fått sjukdomen. Men även män och barn kan få TSS. Så länge du rengör menskoppen efter användning, och inte har den inne längre än 12 timmar, finns ingen ökad risk för TSS.
Toxic Shock Syndrome och menskopp
Det går inte att utesluta att menskopp i ytterst sällsynta fall kan orsaka TSS. Många brukar associerar TSS med att använda en tampong längre än rekommenderat, därav namnet tampongsjukan. Menskoppen har funnits på marknaden en längre tid och har mycket sällan kopplats som en direkt orsak till TSS. Men det finns ett fåtal fall där det rapporterats om menskopp i association till TSS. Det är därför viktigt att följa rekommendationerna om att inte använda menskoppen längre än 12 timmar utan att ta ut och tömma och rengöra den, och dessutom vara noga med handhygien. Tvätta alltid menskoppen med tvål och vatten efter användning.
Det är när bakterier som producerar toxiner (gifter) kommer i kontakt med blodbanan som det kan framkalla sjukdomen TSS. Följer du rekommendationerna är risken liten att få TSS av menskopp.
Hur du undviker Toxic Shock Syndrome med menskopp:
- Ha god handhygien innan du tar ut och sätter in menskoppen
- Tvätta menskoppen noga med både tvål och vatten
- Töm menskoppen kontinuerligt och låt den inte sitta i längre än 12 timmar
- Använd inte vaginala produkter om du tidigare haft problem med TSS
Symptom på Toxic Shock Syndrome
Om du misstänker att du har TSS, och samtidigt får hög feber och något eller några
av följande symtom bör du söka vård direkt:
- Hudutslag (liknande solbränna)
- Diarré och kräkningar
- Svullnade handflator och fotsulor
- Rodnad i ögon och mungipor
- Huvudvärk och ont i musklerna
- Yrsel och kallsvettningar
Toxic Shock Syndrome och kroppen
TSS orsakas av bakterien gula stafylokocker som producerar ett toxin, ett gift. Dessa bakterier kan förökas om de under längre tid kommer i kontakt med mensblod eller blod i ett öppet sår. TSS är sällan menstruationsrelaterat, det är vanligare att det uppstår på grund av en hudinfektion, det kan till exempel vara en infektion i såret efter en operation eller i sällsynta fall genom bihåleinflammation.
TSS innebär att blodtrycket sjunker mycket och snabbt vilket leder till att kroppens vävnader inte får tillräckligt med syre, och kroppen går in i chocktillstånd. Ett sådant chocktillstånd måste intensivbehandlas på sjukhus med vätska och antibiotika.
Många människor bär på stafylokocker utan att bli sjuka. Bakterien kan förekomma vid exempelvis näsa, ljumske och armhåla. Bakterierna sprids genom direktkontakt mellan två människor eller indirekt via föremål. Själva sjukdomstillståndet och att ha TSS smittar inte.

Klara Rasmusson,
leg. sjuksköterska