Träning under mens

Ibland är träning det sista man vill göra när man har mens, men det finns många anledningar till varför du bör göra det. Genom att hålla dig till din vanliga
träningsrutin kan du till exempel minska både mensvärk och humörsvängningar. De fysiska och psykiska fördelarna med att träna slutar inte bara för att du har mens. För att känna dig bekväm och säker under hela träningspasset när du har mens kan du använda menskopp när du tränar. Det är ett mjukt mensskydd som är enkelt och bekvämt, och inte behöver tömmas förrän efter 12 timmar. Det går också utmärkt att sim-träna med menskopp.
Fördelar med att träna under mens
Att träna när du har mens kan lindra många av de besvär som kan uppstå under
mensen. Några av dessa är:
- Mensvärk
- Svullen känsla i kroppen
- Humörsvängningar
- Irritation
- Trötthet
- Nedstämdhet
- Träning kan öka produktionen av endorfiner (”må-bra-hormoner”) och minska ångest,
depression och smärta, vilket förbättrar ditt humör. - Allmän fysisk kondition är viktig för hälsan och kan minska risken för övervikt, högt
blodtryck och andra sjukdomar som tex hjärtinfarkt och stroke.
Olika typer av träning under mens
Träning behöver inte vara ansträngande eller ske varje dag för att ge resultat och det behöver såklart inte betyda att lyfta tunga vikter på ett gym. Träning kan innebära en långpromenad, yoga, stretching eller dans. Genom att skapa en rutin med regelbunden aktivitet, oavsett vart man är i menscykeln kan mens-besvären minska.
Ett plus är att den mentala hälsan också förbättras med hjälp av träning. Kom ihåg, man ångrar aldrig ett träningspass!
Procyklisk träning
Ett bra sätt att få ut maximal effekt av din träning är att satsa på procyklisk träning dvs att planera din träning utifrån din menstruations-cykel.
Den cykliska variationen av könshormoner (menstruations-cykeln) som sker hos kvinnan varje månad ger grundläggande fysiologiska förutsättningar som påverkar
både träning och prestation. En menstruationscykel är ungefär 28 dagar och ägglossning sker runt dag 14. Men både längden på cykeln, och när ägglossning sker kan variera från kvinna till kvinna. Genom att anpassa träningen till menscykeln, och de skiftande hormon -nivåerna, kommer det att ha en inverkan på vilken träningseffekt du får. Forskning har visat att kvinnor som styrketränar under menscykelns första två veckor upplevde träningen som mer positiv och med bättre effekt, än när de tränade de två sista veckorna efter ägglossning. Att anpassa din träningsplanering efter dina biologiska förutsättningar kan alltså ge mer effektiv styrketräning och långsiktiga hälsovinster.
Järnintag under mens
Järn finns i kroppen bl.a. som hemoglobin, och behövs för att bilda röda blodkroppar. Det är det som ger blodet dess karaktäristiska röda färg och dess
uppgift är att binda och transportera syre till kroppens olika delar, tex till musklerna. Ju mer syre musklerna får desto mer orkar de. Det järn som redan finns i kroppen återanvänds till stor del, men järnbrist kan ge sämre syresättning vilket bl.a kan leda till sänkt prestationsförmåga, yrsel, trötthet m.m. När du har mens kan ditt järnvärde gå ner eftersom din kropp gör sig av med slemhinnan dvs menstruationen. Därför behöver du få i dig mer järn om du har mens, och speciellt om du har riklig mens. Detsamma gäller om du ska orka träna och hålla samma tempo under mensen.
Järn finns i mycket mat, bland annat i:
- Gröna växter som spenat, grönkål och broccoli
- Fullkornsprodukter
- Baljväxter
- Kött, fisk och kyckling
- Torkad frukt
Visste du att?
Träning ökar produktionen av endorfiner, alltså ditt “må-bra-hormon”, så att du känner dig gladare och kommer kunna sova bättre. Träning ökar blodcirkulationen, också i bäckenbottenområdet, vilket gör att du upplever mindre menssmärtor. Den bästa träningen är den som blir gjord, så genom att skapa en bra träningsrutin, och hålla fast vid den, kan mens-besvären minska!

Klara Rasmusson,
leg. sjuksköterska
Menskopp och fri frakt för 199 kr.
Vår menskopp är utvecklad tillsammans med en testpanel på över 100 kvinnor.