Din varukorg (0)

Gå tillbaka till butiken

Summa inkl frakt
kr
Inkontinens

Sluta inte springa på grund av urinläckage

Många kvinnor läcker urin när de springer, men få pratar om det. Det finns ett stort mörkertal och fortfarande för lite information om problemet, vad man kan göra för att minska besvären och varför de uppstår. Allt för många besväras av det i det tysta och låter sig hindras av det i sin vardag. Vi behöver prata ännu mer om urinläckage och ansträngningsinkontinens – och vi behöver skapa ett klimat där det inte känns skamfyllt eller tabubelagt.

Som ett steg i det här arbetet ville vi förstå ännu bättre hur kvinnor hanterar sitt urinläckage som uppstår när de löptränar. Vi ville också veta hur väl vi kan hjälpa dem med vår produkt. Därför gjorde vi en studie där kvinnor fick berätta om sina besvär och använda Efemia kontinensstöd på sina joggingturer.

Så gick studien till

Under våren 2021 hittade vi 83 kvinnor i åldern 26 till 41 år som ville vara med i vår löpstudie. Alla kvinnor levde ett aktivt liv. Alla utom en hade fött barn och för många av kvinnorna hade besvären med urinläckage uppstått efter förlossning. Ungefär hälften av kvinnorna tränade bäckenbotten regelbundet. I genomsnitt sprang deltagarna cirka 20 kilometer i veckan.

Läs mer

Alla kvinnor som deltog fick svara på frågor om sitt urinläckage och hur de hanterar sina besvär idag. Dessutom fick 34 av deltagarna testa vårt kontinensstöd som är framtaget för just ansträngningsinkontinens och svara på frågor om hur de upplevde produkten.

Få vågar prata om sina problem

Det visade sig att många av kvinnorna som deltog i studien inte pratade om sina besvär, varken med sin familj eller sina vänner. Och endast 30 % av dem som var med hade sökt hjälp. I stället hanterade de sitt urinläckage genom att använda bindor, endast bära svarta tights – eller till och med genom att välja bort löpningen helt.

– Det här visar att det är svårt för kvinnor att vara öppna med sitt urinläckage och att mörkertalet är stort, säger Klara Rasmusson, legitimerad sjuksköterska och studieadministratör.

Ett fantastiskt resultat

94 % av deltagarna som testade Efemia kontinensstöd när de var ute och sprang upplevde att produkten minskade deras urinläckage mycket. 79 % ville dessutom fortsätta att använda produkten på sina löpturer efter studien.

– Det är skönt att slippa läckage vid löpning, man känner sig ju mycket mer fräsch. Kanske vågar man testa en annan färg än svart på löpartightsen? Säger en av studiedeltagarna.

Läs mer

Kvinnorna som fick testa kontinensstödet upplevde också att det var bekvämt att använda och att det knappt kändes när de hade hittat hur de skulle placera och använda det, oavsett hur ofta eller hur långt de sprang.

– Vi trodde att löpdistansen skulle påverka användarupplevelsen, eftersom med antalet kilometer ökar också belastningen på bäckenbotten. Men det visade sig att löpdistansen inte hade någon påverkan på användarupplevelsen, berättar Klara Rasmusson.

Vi måste prata mer om urinläckage

Precis som tidigare fick vi det bekräftat att urinläckage vid träning och löpning till stor del fortfarande är ett dolt problem. I den här studien var det till och med färre som hade sökt vård för sina besvär än vad vi trodde att det skulle vara, trots att de kände att deras löpträning påverkades mycket av att de kissade på sig när de sprang.

Läs mer

Magasin Springs chefredaktör, BG Nilensjö, med två EM-guld i militär femkamp, samt ordförande och tränare i IS Göta kommenterar studien så här:

– Jag är klart överraskad över att problemet är så stort, trist att det förmodligen hämmar ganska många från att springa. Det känns värdefullt och viktigt för oss att sprida att det faktiskt finns hjälpmedel.

Vi behöver sprida ännu mer kunskap om urinläckage och fortsätta jobba för en värld utan skam och tabu. Ingen ska behöva känna sig begränsad i sin träning och vardag på grund av ansträngningsinkontinens och alla kan få hjälp.

Läcker du urin när du springer?

Tveka inte att söka vård och ta hjälp! Du behöver inte leva med besvär som påverkar din träning och hindrar dig från att vara aktiv. Vet du inte vart du ska vända dig? Kontakta oss på care@efemia.se så hjälper vår sjuksköterska Klara Rasmusson dig rätt.

Vill du veta mer om studien? Läs mer om bakgrunden, hur vi gick tillväga och vad studien visade.

Läs om Lena Larjes berättelse om hennes träningsinkontinens och hur hon hanterar det.

 

Läcker du urin när du hoppar eller hostar?

I så fall kan du ha ansträngnings-inkontinens: urinläckage när du skrattar, hostar, nyser eller tränar.

Kontinensstödet kan hjälpa dig.

Effektiv. Miljövänlig. Enkel.
& såklart återanvändbar!

Här kan du köpa kontinensstödet