Din varukorg (0)

Gå tillbaka till butiken

Summa inkl frakt
kr
Fakta om mens

Skjuta upp mens – hur gör jag?

Menskopp med blommor

Ibland kommer mensen när det helt enkelt inte passar sig – mens tar inte direkt hänsyn till bra tajming. Då kan man vilja förskjuta mensen för att slippa blöda under en viss tidpunkt. Om du i övrigt är en frisk person är det helt ofarligt att skjuta upp din mens. Du kan hoppa över mensen med hjälp av preventivmedel eller gulkroppshormon. Rådfråga din närmaste vårdcentral eller ungdomsmottagning för att ta reda på vad som fungerar för dig.

Att skjuta upp mens med preventivmedel

Menscykeln styrs av hormoner och kan därför påverkas av preventivmedel som innehåller en eller flera hormoner. Här går vi igenom några av de preventivmedel du kan använda för att skjuta fram din mens.

Skjut upp mens med p-piller

När du tar p-piller kan du välja om du vill ha mens varje månad, hoppa över mensen temporärt eller om du inte vill ha mens alls. Det är sockerpillren i p-pillerkartan som gör att du får mens när du tar p-piller. Genom att inte ta dina sockerpiller, och i stället börja direkt på en ny p-pillerkarta,kan du stoppa mensen. Vill du ha mens tar du sockerpiller nästa gång det är dags på p-pillerkartan.

Är du helt ny med p-piller är det bra om du tar p-piller som vanligt, det vill säga följer p-pillerkartan, i två till tre månader innan du börjar med att skjuta upp mensen. Du kan nämligen börja få mellanblödningar om du är ny med p-piller och börjar skjuta upp mensen direkt. Det är inget farligt, men målet är ju att inte ha någon blödning alls.

Förskjut mensen med p-ring

Som med p-piller kan du skjuta upp mensen med p-ring. När du har p-ring har du i den i tre veckor, för att sedan låta mensen komma innan du sätter in den nya. För att skjuta upp mensen med p-ring kan du helt enkelt sätta in en ny p-ring direkt efter att du tagit ut den gamla (efter tre veckor) och
stoppa in en ny. På så sätt kan du skjuta upp din mens temporärt eller helt. Vill du ha din mens kan du ta ut p-ringen efter tre veckor och låta den komma som vanligt.

Det är helt ofarligt att skjuta upp mensen på det här sättet. På samma sätt som med p-piller kan det däremot vara bra om du haft p-ring i två till tre månader innan du börjar förskjuta mensen. Kroppen behöver tid för att vänja sig vid hormonerna östrogen och gestagen som p-ringen
innehåller. Det är av samma anledning du kan få mellanblödningar eller oregelbundna blödningar om du börjar att skjuta upp mensen när du är ny med p-ring.

Flytta fram mensen med p-plåster

P-plåster är ett preventivmedel du själv sätter på huden och låter sitta kvar i sju dagar. Efter sju dagar byter du plåster. Efter tre veckor med plåster kan du vara utan i en vecka om du vill få din mens. För att skjuta upp mensen med p-plåster fortsätter du sätta på nya plåster var sjunde dag, utan att ta en paus efter tre veckor. Du som är ny med p-plåster ska först använda p-plåster i två till tre månader som vanligt, som med p-ring och p-piller.

Du kan kontakta en vårdcentral eller ungdomsmottagning för att börja med preventivmedel.

Skjuta upp mens med gulkroppshormon

Gulkroppshormon, eller gestagen, funkar bra om du vill skjuta upp mensen temporärt. Gulkroppshormon finns naturligt i kroppen och är viktig för menscykeln. Du skjuter upp mensen med gulkroppshormon genom att ta preparatet senast tre dagar innan beräknad menstruation. Det går alltså inte att stoppa mens som redan kommit. När du slutat ta gulkroppshormonet kommer mensen tillbaka efter två till tre dagar. Gulkroppshormonet är därav ett temporärt sätt att skjuta upp
mensen då mensen kommer när du slutat ta preparatet.

När du tar preparatet kan du få biverkningar som bröstspänningar och PMS-liknande besvär. Du kan inte ta gulkroppshormon om du har ett hormonellt preventivmedel som minipiller, hormonspiral, p-plåster eller p-stav. Gulkroppshormon funkar inte som skydd mot graviditet och du bör inte ta preparatet i mer än 14 dagar i rad. Kom ihåg att rådfråga vårdcentral vid behandling.

Vill du skjuta upp mensen eller skaffa preventivmedel kan du prata med din närmaste vårdcentral eller ungdomsmottagning.

 

Granskad av:
Klara Rasmusson,
leg. sjuksköterska

Effektiv. Miljövänlig. Enkel.
& såklart återanvändbar!

Här kan du köpa kontinensstödet