Din varukorg (0)

Gå tillbaka till butiken

Summa inkl frakt
kr
Fakta om mens

Mens som inte slutar – tips vid riklig mens

Röd färg

Om vi ska vara ärliga – mens är inte så roligt alla gånger! Även om det är ett tecken på att kroppen fungerar som det ska. Det finns vissa saker som gör mensen extra jobbig, som tex när man har riklig mens och behöver byta mensskydd nästan direkt när man redan bytt. Eller om du har mens som inte tycks sluta och håller på i flera veckor. Att blöda väldigt mycket, eller att ha mens som sträcker sig längre än en vecka kallas för riklig mens eller menorragi. Har du besvär med riklig mens som hindrar dig från att leva normalt bör du kontakta vården.

Symptom på riklig mens:

  • Långvarig mens (längre än 8 dagar)
  • Du blöder så mycket att ditt mensskydd inte räcker till
  • Behov av att byta mensskydd strax efter att du nyligen bytt
  • Du behöver byta mensskydd under natten

 

Alla kroppar är olika och alla har olika mycket mens under sin menstruation. Det finns alltså ingen “vanlig” mens. Har du riklig mens betyder det alltså inte att något är fel. Men det kan kännas väldigt jobbigt att byta mensskydd så ofta att det blir ett problem, att behöva gå upp mitt i natten för att byta mensskydd eller att behöva dubbla mensskydd för att inte behöva blöda igenom. Kraftig mens kan dessutom leda till trötthet eftersom du förlorar mycket blod och får järnbrist. Men som tur är finns det hjälp att få vid riklig mens.

Tips vid riklig mens

På apoteket finns det receptfria läkemedel som hjälper vid riklig mens. Det är blödningshämmande medel som minska menstruationsflödet med upp till 40% och du märker effekt redan efter 1–2 timmar. Preparatet påverkar inte kroppens hormoner, blödningsdagar eller ägglossningen. Fråga apotekspersonalen så hjälper de dig.

En annan vanlig behandling mot riklig mens är att ta hjälp av hormoner. Det kan till exempel vara p-piller, hormonspiral eller gulkroppshormon. Preventivmedel med hormoner kan för vissa kvinnor minska mensflödet, mensvärk och eventuella pms-symptom, dessutom ger det skydd mot graviditet. Prata med en barnmorska om dina besvär så får du hjälp!

Orsaker till riklig mens

Det finns olika orsaker till riklig mens eller att mensen plötsligt ökar. Kopparspiral är ett preventivmedel som, särskilt i början, ger rikligare mens. I jämförelse med en hormonspiral som för flera kvinnor minskar flödet.

Det finns vissa läkemedel som kan öka menstruationen, såsom antidepressiva eller blodförtunnande läkemedel. Låg ämnesomsättning kan också ge rikligare mens. En annan mycket mer sällsynt orsak till ökad menstruation är livmoderhalscancer – men det är ovanligt hos kvinnor under 45 år.

Ytterligare en orsak till riklig mens kan vara myom. Myom är muskelknutor i livmodern. Drygt var tionde kvinna har problem med myom. Det är ofarligt – men kan vara besvärligt under menstruationen.

Långvarig mens

Vanligtvis pågår mensen 3–7 dagar. När menstruationen pågår över 8 dagar så kallas det för långvarig mens. Att menstruationen håller på över 8 dagar kan grunda sig i olika orsaker.

Det kan tillexempel vara så att du precis börjat eller slutat med preventivmedel. Det kan orsaka en förändring i hormonbalansen och blödningarna kan se annorlunda ut – antingen kan din mens bli glesare, oregelbunden eller med mer långdragna blödningar. Det är ofarligt men kan var jobbigt.

Har du besvär med långvariga blödningar som inte verkar sluta och som påverkar ditt vardagsliv så finns det hjälp att få. Kontakta en barnmorska eller ungdomsmottagning om du har problem med långvariga blödningar.

 

Granskad av:
Klara Rasmusson,
leg. sjuksköterska

 

Menskopp och fri frakt för 199 kr.

Vår menskopp är utvecklad tillsammans med en testpanel på över 100 kvinnor.

Effektiv. Miljövänlig. Enkel.
& såklart återanvändbar!

Här kan du köpa kontinensstödet