Din varukorg (0)

Gå tillbaka till butiken

Summa inkl frakt
kr
Fakta om mens

Oregelbunden mens – tidig, försenad eller utebliven

kalender

Oregelbunden mens innebär att den inte kommer vid samma tidpunkt varje månad. Du kan ha fått din mens tidigare eller senare än du brukar, eller så följer menstruationen inget mönster alls. Att ha oregelbunden mens är varken något konstigt eller farligt. Däremot kan det vara jobbigt när man inte kan förutse när mensen ska komma. Här går vi igenom vad oregelbunden mens innebär och de vanligaste funderingarna om det.

Vad räknas som oregelbunden mens?

En regelbunden mens innebär att mensen kommer under jämn intervall på 25–32 dagar – det vanligaste är en menscykel på 28 dagar. Tiden kan variera upp till 4 dagar utan att mensen räknas som oregelbunden.

En oregelbunden mens innebär alltså att mensen varierar över fler än 4 dagar och kommer tidigare än 25 dagar eller senare än 32 dagar. Det finns flera olika appar du kan använda för att hålla koll på din menscykel, eller så kan du bara anteckna i din kalender på mobilen. På så sätt kan du se om din mens är regelbunden eller oregelbunden. En del personer har alltid mer eller mindre oregelbunden mens och det är helt ofarligt. Har du oregelbunden mens och tycker att det är jobbigt kan du kontakta en barnmorska eller en vårdcentral.

Orsaker till oregelbunden mens

Några av de vanligaste orsakerna till att din mens är oregelbunden är följande:

  • Du har precis börjat få mens. Under den första tiden när du börjat få mens kan mensen vara oregelbunden – det är vanligt. Det beror på att kroppen inte vant sig vid hormonerna och ägglossningen inte har kommit i gång än. Det brukar stabilisera sig efter några månader och mensen blir regelbunden.
  • Preventivmedel kan många gånger leda till oregelbunden mens. Det kan vara den första tiden när du börjat ta preventivmedel eller påbörjat ett nytt preventivmedel. Oregelbunden mens på grund av preventivmedel brukar ordna upp sig efter 3–6 månader.
  • En plötslig viktförändring kan vara en orsak till oregelbunden eller helt utebliven mens. Det gäller både vid viktuppgång och viktnedgång. Viktförändring kan förändra hormonerna som leder till oregelbunden eller utesluten mens. Överdriven träning är även en orsak till att mensen uteblir eller blir oregelbunden.
  • Stress är en vanlig orsak till utebliven eller oregelbunden mens. Det kan vara kraftig stress eller psykiska besvär som ångest, oro eller depression. Det går att söka hjälp för dessa orsaker och samtalsterapi är något som kan hjälpa.
  • Hormonell obalans kan leda till oregelbunden mens. En orsak till hormonell obalans är polycystiskt ovarialsyndrom (PCOS). PCOS innebär att äggstockarna tillverkar för mycket av könshormonet testosteron. Testosteronet i kroppen gör att äggen inte utvecklas tillräckligt för att det ska leda till ägglossning.
  • Efter en graviditet kan det hända att mensen uteblir eller blir oregelbunden. Under och efter en graviditet går kroppen igenom en stor förändring och det kan ta lite tid innan kroppen går tillbaka till det vanliga. Läs mer om mens efter förlossning.
  • Under klimakteriet förändras hormonbalansen i kroppen, mensen blir oregelbunden och upphör till slut. Oregelbunden mens är ett av de tidigaste tecknen på klimakteriet. Till en början är det vanligt att mensen kommer oftare, till och med två gånger på en månad. Sedan går det över till att bli mer sällan.

 

Tidig mens

Med en oregelbunden mens kan alltså mensen komma tidigare, vara försenad eller utebli helt. En tidig mens betyder att du nyligen haft din mens och att mensen kommer tätt inpå igen. Det kan vara så tidigt som efter bara några dagar. Att mensen kommer tidigare än beräknat är inget konstigt – det händer ibland och är helt naturligt. Det betyder att ägglossningen skett tidigare än beräknat, vilket leder till att menstruationen börjar tidigare. Menstruation som börjar tidigare än 25 dagar brukar räknas som en kort menscykel. Det är svårt att fastställa en anledning till tidig mens – men stress är en vanlig orsak. Tidig mens eller blödning innan beräknad mens kan blandas ihop med mellanblödningar.

Försenad mens

Vid en försenad mens kan många tro att de blivit gravida – men så behöver det inte alltid vara. Att mensen är försenad ibland behöver inte betyda att någonting är fel. Det är normalt och mycket vanligt med variation i menscykeln på några dagar. Ibland finns det inte heller någon särskild orsak mer än att kroppen gör saker i sin takt. Har du en försenad mens kan det bero på exempelvis stress, en större omställning i kroppen eller ett plötsligt miljöombyte, som en längre resa. Har du haft oskyddat samlag och din mens är sen kan det betyda att du är gravid och därför bör du ta ett graviditetstest. Vid oregelbunden mens är det viktigt att vara noggrann med preventivmedel för att undvika en oönskad graviditet, eftersom det är svårt att förutse sin
ägglossning.

Utebliven mens

Utebliven mens kan innebära att mensen försvinner temporärt någon månad eller uteblir helt. Vid utebliven mens kan det vara bra med ett graviditetstest för att utesluta en graviditet som orsak. Utebliven mens behöver ingen behandling om orsaken är stress, oro eller miljöombyte. Du
kan i så fall gå i samtalsterapi för att minska din stress och oro. Har du genomgått en större viktförändring eller haft utebliven mens i över 6 månader bör du kontakta vården för att ta reda på orsaken.

Behandling av oregelbunden mens

Om du upplever följande symtom bör du kontakta en barnmorska, vårdcentral eller gynekologisk mottagning.

  • Du har haft oregelbunden mens under en längre tid och upplever det som besvärande
  • Du har fått en mensliknande blödning trots att du är i klimakteriet och inte haft mens på minst ett år
  • Du har oregelbunden mens och försöker bli gravid

 

Ett vanligt hjälpmedel mot oregelbunden mens är preventivmedel med hormoner som till exempel p-piller, hormonspiral, p-plåster och p-ring. Det hjälper din mens återgå till regelbunden mens, eller tar bort mensen helt. Skulle orsaken bakom din oregelbundna mens vara psykiska faktorer som stress kan du i stället behöva annan behandling som till exempel samtalsterapi. Om det beror på en hastig viktförändring behöver du med professionell hjälp ta reda på vad som orsakat förändringen.

 

Granskad av:
Klara Rasmusson,
leg. sjuksköterska

Effektiv. Miljövänlig. Enkel.
& såklart återanvändbar!

Här kan du köpa kontinensstödet