Din varukorg (0)

Gå tillbaka till butiken

Summa inkl frakt
kr

Vanliga frågor

Finns det några bieffekter?

– Om du har torra eller sköra slemhinnor kan du uppleva att produkten orsakar irritation eller skav på blygdläpparna eller inne i vaginan. Om man tycker att det skaver eller om man vet att man har känsliga slemhinnor kan man prova att använda lite vattenbaserat glidmedel och se om det hjälper.

Fyller en menskopp en liknande funktion?

Det är möjligt att menskoppens kant mot vaginan kan ge samma effekt. Men tanken med en menskopp är att föra den så långt upp mot livmodern som möjligt för att samla upp blod, inte att den ska trycka på rätt ställe av urinröret. Efemia kontinensstöd är däremot designad för att ge stöd på rätt ställe varje gång.

Hur går det till att få en produkt utskriven? Och vem skriver ut?

– Man måste börja med att prata med sin vårdcentral. För att sen få produkten utskriven så behöver landstinget/regionen som vårdcentralen är knuten till ha produkten i sitt sortiment. Det är inte säkert att de har det än. (Om de då inte köper in den till dig så kan du hitta den i apotekens nätbutiker. Här hittar du en översikt var du kan köpa kontinensstödet)

Hur fungerar Efemia kontinensstöd?

– Efemia kontinensstöd är ett vaginalt stöd utformad för att minska urinläckage vid ansträngning. Produkten stödjer mitten av urinröret via slidväggen. Just här ska urinröret böjas till när det blir en belastning för att man inte ska läcka och produkten ger urinröret den där lilla knycken just när trycket i buken ökar.

Hur många gånger kan jag använda produkten?

– Under produktens livslängd på 3 månader kan du använda produkten så många gånger per dag du behöver upp till 16 timmar i sträck.

Hur ska kontinensstödet sitta?

– Stödet sätts in i slidan. Ringarna eller plattorna som sitter i toppen på produkten stödjer mitten på urinröret genom slidväggen. Det är viktigt att se till att produkten hamnar ovanför den smala slidingången som sitter ett par centimeter in i slidan, och att handtaget vilar tätt mot blygdbenet så att det omsluts av blygdläpparna.

Hur vet man om man behöver ett vaginalt stöd? När hjälper knipövningar?

– Det är inte lätt att veta. Det kan ta ganska lång tid innan knipövningar ger resultat och det gäller att aldrig sluta. Men det är rimligt att förvänta sig att man blir bättre och bättre. Efemia kontinensstöd kan vara en lösning tills man känner att knipövningarna ger effekt. Då kan man ju träna andra muskler under tiden utan att oroa sig för läckage.

Hur vet jag vilken storlek jag ska använda?

– Om du är osäker är det helt enkelt bäst att prova sig fram. Börja med den minsta storleken och testa effekten. Fungerar det inte så prova en lite större. Även om den minsta fungerar kan det vara bra att prova en större för att jämföra. Det är inte säkert att minst är bekvämast! Vi säljer ett startset med alla 3 storlekarna för att du ska kunna hitta din storlek hemma i lugn och ro.

Jag är gravid och vill använda Efemia kontinensstöd, går det bra?

– Vi har inte testat produkten på gravida, så vi kan inte rekommendera dig att använda den.

Jag glömde att skölja produkten innan jag använde den. Kan jag bli sjuk av det?

– Vaginan är ett fantastiskt organ som håller rent sig själv, så det är ingen katastrof. Men om du slarvar för många gånger finns det så klart en risk att det uppstår irritationsbesvär.

Jag vet att ni rekommenderar ett vattenbaserat glidmedel, men kan jag använda ett oljebaserat eller silikonbaserat istället?

– Vi rekommenderar vattenbaserade glidmedel för att det är snällast mot produkten.

Kan jag använda Efemia kontinensstöd mot trängningsinkontinens?

– Nej. Ansträngningsinkontinens och trängningsinkontinens är två olika typer av inkontinens. De uppstår av helt olika orsaker. Efemia kontinensstöd är gjord för att avhjälpa ansträngningsinkontinens.

Kan jag använda Efemia kontinensstöd när jag har mens?

– Ja, men tänk på att det inte fungerar som ett mensskydd utan bara lindrar din inkontinens.

Kan jag använda Efemia kontinensstöd när jag joggar eller tränar på gymmet?

– Absolut! Vi har gjort studier på kvinnor som tränat crossfit och styrkelyft som visade att Efemia fungerade ypperligt att använda, även vid tuff träning.

Kommer min inkontinens att botas när jag använder produkten?

– Nej, men den kommer att hjälpa dig att hålla tätt vid användning. När du tar ut Efemia kommer effekten att upphöra.

På recept eller receptfritt?

– Efemia kontinensstöd går att köpa receptfritt i apotekens nätbutiker (här ser du vilka apotek du kan köpa kontinensstödet på). Men om ditt landsting/din region har upphandlat produkten så kan du få den på recept.

Vad är Efemia kontinensstöd?

Efemia kontinensstöd är en medicinteknisk produkt som är framtagen för att tillfälligt lindra urinläckage hos kvinnor på grund av ansträngningsinkontinens. Produkten stödjer urinröret genom vaginalväggen.

Vad är skillnaden mellan Contrelle, TVT-operation & Efemia kontinensstöd?

– Contrelle stödjer blåshalsen och har alltså inte samma verkningsmekanism som Efemia kontinensstöd som stödjer urinröret. Contrelle är en engångsprodukt medan Efemia kontinensstöd kan användas i 3 månader. TVT är en operationsmetod där ett ”band” opereras in under urinröret för att ge stöd. Efemia kontinensstöd och TVT stödjer urinröret på samma ställe.

Varför behöver jag byta ut produkten var tredje månad?

– Även om materialet Efemia kontinensstöd är gjort av är ett väldigt tåligt material så ska produkten både klara den sura miljön i slidan, att bli rengjord och kanske lite glidmedel eller vaginala krämer. Att byta sitt kontinensstöd var tredje månad gör att du kan vara säker på att den alltid fungerar.

Varför har min produkt gått från att vara transparent till gulaktig?

– Produkten förväntas anta en något gulaktig ton över tiden. Om det rör sig om en mycket hastig eller kraftig förändring rekommenderar vi att du byter till ett nytt kontinensstöd.

Varför rekommenderar ni intimtvål för att rengöra produkten?

– Intimtvål har samma pH-värde som vaginan. Om man skulle ha lite tvålrester kvar på produkten så blir risken för irritation i vaginan mindre än om man använder vanlig tvål.