Nu slår vi oss loss från skammen, för våra kroppars skull!
Redan när Eva (Adams tjej, ni vet?) strosade runt i lustgården låg en skugga där inne i buskaget och bara väntade på att få sätta sina klor i henne. När hon upptäckte sin egen nakenhet slog den till med all sin kraft – skammen! Att skam och kvinnokroppen hänger ihop är ingen nyhet. Det är ett faktum som präntas in i oss från det att vi upptäcker våra kroppar i relation till andra.
Det är sorgligt att skam och stigma kring vår egen kropp hindrar oss från att må bra. Skam hindrar oss från att prata om kvinnohälsa och hur våra kroppar fungerar. När vi inte gör det så lär vi oss inte. Om det inte pratas om problem som rör våra underliv, som inkontinens, kommer vi dra oss för att söka vård, i tron om att vi är ensamma med våra besvär. För hur ska vi kunna söka hjälp när vi inte ens vet vad som är normalt?
Vi måste sluta be om ursäkt för oss själva och våra kroppar
Elaine Miller – fysioterapeut specialiserad på bäckenbotten – säger att det vanligaste scenariot när kvinnor söker vård hos henne för bäckenbottenrelaterade besvär är att de kommer in och ber om ursäkt för sina kroppar. Hur de ser ut, för att de har kroppshår, för att de har mens eller för att de eventuellt luktar illa – oftast en kombination av alla dessa saker. Men pass på nu (det här är viktigt): det finns faktiskt ingen anledning att be om ursäkt för våra kroppar – någonsin!
– Om vi missuppfattar och du känner att du skäms på något vis vid en undersökning, så är det vårt fel, inte ditt. Vårdpersonal brukar vara personer som är duktiga på att kommunicera, men vi får inte alltid till det, säger Elaine.
Skador ses ofta som brister hos den egna personen, speciellt när det handlar om underlivet. Att blotta sig fysiskt såväl som psykiskt för vårdpersonal kan kännas genant. Även om det är det sista vårdgivaren vill så blir tyvärr upplevelsen ofta sådan ändå. (2) Visserligen tenderar vårdpersonal att vara ganska bra på att kommunicera och känna in människor, men visst kan det bli fel. (1)
Genant eller inte – det beror på vem du frågar
Hälften av alla som söker vård upplever en känsla av skam på grund av något en läkare sagt till dem (3). Skamkänslan ökar inte direkt sannolikheten för att vi ska svara helt sanningsenligt på frågor relaterade till våra problem eller vår livsstil – eller att vi ens känner lust att komma tillbaka på återbesök. (1).
Dessutom är vi alla olika och vad som är genant för någon behöver inte kännas jobbigt för en annan.
– Inget är nytt för oss som undersöker och behandlar kroppar, säger Elaine. Jag har nog sett det mesta. Hår ned till knäna, en prydligt formad tofs eller helt rakad – jag bryr mig inte! Vad jag bryr mig om, och är glad för, är att du söker hjälp för dina besvär! Frågorna jag ställer är inte för att döma dig, det är för att hitta och förstå orsaken, symtomen och för att kunna ge dig den bästa hjälpen.
Kunskap är nyckeln
Visste du att hela 60 % av den kvinnliga befolkningen inte kan peka ut var vulvan sitter? (5) När vi kvinnor inte ens förstår hur den egna kroppen fungerar är risken större att vi blir överrumplade över de helt normala förändringarna som sker under livet.
Inkontinens är vanligt, inte normalt, men väldigt vanligt. (6) Vi skäms ju inte över att ha astma eller öroninflammation (som för övrigt inte är lika vanligt förekommande som inkontinens) så varför ska vi fortsätta att lida i det tysta istället för att söka hjälp när det kommer till våra underliv?
Även om vi bara läcker lite grann så är det vanligt att det påverkar våra liv negativt inom många områden. Många slutar exempelvis att träna eller att ha sex med sin partner. (7) Det är synd när vi vet att ansträngningsinkontinens kan åtgärdas. Om en kvinna fortfarande läcker urin 12 veckor efter att hon fött sitt barn, är sannolikheten stor att hon fortfarande gör det när barnet fyller 12 år. Problemen försvinner med andra ord inte bara för att vi blundar för det, av rädsla för att prata om det. (8)(9)
Tycker du att det känns jobbigt att söka vård för dina bäckenbottenrelaterade besvär? I nästa artikel tipsar vi om hur du kan förbereda dig inför ditt vårdbesök och vilka frågor du förmodligen kommer att få.
Om vill du se referenserna eller läsa Elaine Millers originalartikel på engelska hittar du det här.