Din varukorg (0)

Gå tillbaka till butiken

Summa inkl frakt
kr

Vanliga frågor

Är det bättre att använda menskopp än tamponger?

Det är individuellt hur man tycker. Det som ofta kommer upp som en kommentar från de som använder menskoppar är att det känns bättre för vaginan. Eftersom en menskopp samlar upp blodet och inte absorberar det, så torkar den inte ut dina slemhinnor. Du kan läsa mer om vad som är bra med att använda menskopp här

Är Efemias menskopp mjuk?

Efemias menskopp är utformad för att vara extra bekväm och flexibel. Den upplevs som mjuk i handen och den är lätt och följsam. Själva materialet, silikonet, är dock styvare än i en typisk mjuk menskopp för att bättre säkra att översta delen viker ut sig.

Finns det några bieffekter?

Det finns inga direkta bieffekter av att använda Efemia Menstrual Cup.
Materialet är en klass VI silikon som är gjord för medicinska applikationer. Det har hög renhet och innehåller inga farliga substanser.

Det som är viktig är att man inte använder koppen mer än 12 timmar åt gången. Tvätta händerna noggrant innan du sätter in eller tar ut koppen och använd inte koppen om den är skadad eller luktar illa. Om du har spiral finns det risk att spiralens snöre fastnar i koppen och spiralen flyttar på sig. Var därför extra uppmärksam och bryt vakuumet innan du tar ut koppen. Innan du testar med spiral bör du rådfråga din gynekolog, vårdcentral eller 1177.

Hur får jag vakuumet att släppa?

Få vakuumet att släppa genom att vicka lite på koppen. Du kan också föra in fingret och trycka in sidan av koppen.

Hur miljövänlig är Efemia Menstrual Cup?

Vi har minimerat förpackningsmaterialet, ingen plastpåse, och tygpåsen produceras i GOTS-bomull. För att bli GOTS-certifierad krävs minst 95% organiskt fiber. Produkten får inte vara behandlad med blekmedel eller andra giftiga ämnen eller färgas med giftiga färgämnen. Produkten måste också produceras i ett företag som upprätthåller strikta sociala och miljömässiga standarder och behandlar sina anställda och jorden med djup respekt. GOTS-certifiering innebär att våra produkter uppfyller de allra högsta standarderna.

Hur mycket blöder man när man har mens?

Under en mens är det normalt att blöda mellan 20-80 milliliter blod, alltså knappt en deciliter som mest. Men eftersom blodet blandas ut med kroppsvätska och slemhinna från livmodern kan du uppleva det som mer.

Hur ofta bör jag tömma menskoppen?

Det beror lite på hur mycket du blöder, så några gånger om dagen kan man räkna med. Du kan använda den upp till 12 timmar i sträck innan den behöver tas ut och tvättas av.

Hur ofta borde jag tömma menskoppen?

Det är individuellt och beror på hur mycket du blöder. Du kan ha menskoppen i upp till 12 timmar i sträck, så räkna med intill 2-4 gånger per dygn (24 timmar).

Hur rengör jag menskoppen?

Gnid in koppen med en mild tvål och skölj med ljummet vatten tills inga tvål- eller mensrester finns kvar. När din mens är slut, koka koppen i 1 liter vatten i 10 minuter innan du förvarar den.

Hur sätter man in menskoppen?

Du för in den hopvikta koppen med fingrarna. Den ska sitta lika högt som en tampong (eller så långt upp som du bekvämt kan placera den).

Hur ska menskoppen sitta?

Den ska sitta lika högt upp som en tampong eller så långt upp som du är bekväm med.

Hur tar jag ut koppen?

Få vakuumet att släppa genom att vicka lite på koppen. Du kan också föra in fingret och trycka in sidan av koppen. Dra koppen försiktigt nedåt genom att greppa antingen pinnen eller räfflorna på nedre delen av koppen.

Hur vet jag om koppen är utvikt?

För att kontrollera om koppen är utvikt, kan du känna efter med ett finger, längs sidan av koppen och runt undersidan av kanten. En indikation på att koppen har vikt ut sig är att du känner ett motstånd när du drar försiktigt i pinnen.

Koppen är flexibel och anpassar sig efter din anatomi. Det betyder att den tunnare delen av koppen kan kännas hoptryckt, trots att kanten har vikt ut sig.

Hur vet jag vilken storlek jag ska använda?

Efemia Menstrual Cup kommer i en storlek: UNI och den är designad för att passa både dig som är nybörjare eller erfaren användare, oavsett om du har fött barn eller inte.

Hur viker man koppen?

C-fold är den mest använda metoden för att vika menskoppar. Med Efemia Menstrual Cups unika design finns dock flera alternativ som kanske passar dig bättre.

Jag behöver bara en menskopp, varför måste jag köpa två?

Efemia Menstrual Cup Duo innehåller två menskoppar i samma storlek. Med två koppar kan du enklare byta till en ren kopp under mensen. När du inte har mens kan du ha en menskopp redo, både en hemma och i till exempel väskan. Men, om du känner att en håller för ditt behov, så uppmanar vi dig att ge bort den andra till en kompis, kanske någon som inte har testat menskopp än. #daretoshare

Jag har fött barn vaginalt och vill använda Efemias menskopp, går det bra?

Ja, den är designad för att passa oavsett om du har fött barn eller inte.

 

Kan jag använda Efemias menskopp mot ansträngningsinkontinens?

Tanken med menskoppen är att föra den så långt upp mot livmodern som möjligt för att samla upp blod, inte att den ska trycka mot urinröret för att hindra urinläckage under ansträngning. Efemia kontinensstöd är däremot designad för att stödja urinröret på rätt ställe varje gång vid ansträngning.

Läs mer här 

Kan jag använda Efemias menskopp när jag badar?

Ja.

Kan jag använda Efemias menskopp när jag har sex?

Nej.

Kan jag använda menskoppen med en spiral?

Om du har spiral finns det risk att spiralens snöre fastnar i koppen och spiralen flyttar på sig. Var därför extra uppmärksam och bryt vakuumet innan du tar ut koppen. Innan du testar bör du rådfråga din gynekolog, vårdcentral eller 1177.

Kan jag sova med Efemias menskopp?

Ja. Om du inte har gjort det förut så kan du läsa mer om just det här

Kan jag träna med Efemias menskopp? Den ramlar inte ur?

Ja du kan träna med menskopp och nej, när den är korrekt placerad så stannar den kvar oberoende av träningsintensitet.

Kan man använda Efemias menskopp om man är tonåring?

Efemia Menstrual Cup är designad för att passa de flesta. Koppens utformning och flexibilitet ger känslan av att sätta in och ta ut en mindre kopp, samtidig som den rymmer lika mycket som större storlekar (30ml).

Läs mer om designen här

Kan man få Toxic Shock Syndrome av menskoppar?

Toxic shock syndrome, även kallad tampongsjukan, är en sällsynt men allvarlig komplikation som är kopplad till användning av absorberande tamponger. Den orsakas av bakterier som kommer in i kroppen och utsöndrar ett gift. Det gör att blodtrycket sjunker kraftigt och kroppens vävnader får inte tillräckligt med syre. Symtomen är bland annat feber, kräkningar och diarré, hudrodnad, svullna handflator och fotsulor, yrsel och muskelvärk. Det är viktigt att få behandling snabbt. Det går inte att utesluta att användning av menskopp i sällsynta fall kan orsaka TSS. Det är därför viktigt att inte använda menskoppen längre än 12 timmar i taget. Om du får några av de symptomen som nämns här, sök genast läkarvård.

När bör jag köpa ny menskopp?

Det beror på. En menskopp i silikon vid ordinär användning och hantering ska kunna vara i flera år. Den kommer med tiden att bli missfärgad, lite gulaktig. Det är inte är farligt och man kan fortsätta använda koppen. Men om du själv tycker att den inte känns så fräsch längre, till exempel luktar, så är det kanske dags att ersätta den. Om koppen är skadad borde du köpa en ny.

Vad är Efemia Menstrual Cup?

Efemia Menstrual Cup är en flexibel menskopp i silikon som du för in i slidan. Den är återanvändbar och samlar upp menstruationsblod. Menskoppen kan användas upp till 12 timmar innan den tas ut och tvättas av.

Vad är en menscykel?

Menscykeln är cykeln mellan två menstruationsperioder och varar i genomsnitt 28 dagar. Menscykelns första dag är dagen du får mens och slutar när nästa mens börjar. Första mensen, menarche, inträffar under puberteten och inleder din fertila fas i livet som varar i genomsnitt i 40 år. Menstruationscykeln regleras av hormonnivåerna i blodet, vilka fluktuerar under cykelns förlopp.

Vad är mens?

Mens är en blödning från livmodern. Den kommer ungefär en gång i månaden från puberteten fram till klimakteriet vid femtio års ålder. Hur mycket du blöder, antalet blödningsdagar och antalet dagar mellan blödningarna varierar från person till person (1177).

Vad är skillnaden på en menskopp och en tampong?

En tampong suger upp vätskan, en menskopp samlar istället upp blodet i koppen.

Vilken typ av silikon är det i menskoppen?

Materialet är en klass VI silikon som är gjord för medicinska applikationer. Det har hög renhet och innehåller inga farliga substanser.

Varför erbjuder ni två koppar?

Vi önskar att göra det mer bekvämt för flera att använda menskopp, Med två koppar kan du enklare byta till en ren kopp under mensen. Och annars kan det vara ok att ha en menskopp redo både hemma och i till exempel väskan, på jobbet eller hos sin partner.

Varför har ni bara en storlek?

Efemia Menstrual Cup är designad för att passa de flesta. Koppens utformning och flexibilitet ger känslan av att sätta in och ta ut en mindre kopp, den är följsam och formar sig efter kroppen samtidig som den rymmer lika mycket som större menskoppar (30ml).

Läs mer om designen här

 

Varför kan de flesta använda Efemias menskopp?

Efemia Menstrual Cup är designad för att passa dig som är nybörjare eller erfaren användare, oavsett om du har fött barn eller inte. Koppens utformning och flexibilitet ger känslan av att sätta in och ta ut en mindre kopp, den är följsam och formar sig efter kroppen samtidig som den rymmer lika mycket som större menskoppar (30ml).

Läs mer om designen här