Din varukorg (0)

Gå tillbaka till butiken

Summa inkl frakt
kr
Menskopp

Min menskopp luktar illa

tvättar händerna

Ofarligtmen inte så trevligt. Att din menskopp luktar illa beror vanligtvis på helt vanliga anledningar som enkelt går att lösa. Oftast handlar det om att man behöver bli noggrannare med rengöringen för att undvika dålig lukt. Rengör alltid menskoppen ordentligt efter varje användning och koka den i vatten när du har använt den klart för denna gång. Förvara alltid din menskopp torrt och svalt efter användning. Undvik täta förpackningar av tex plast eftersom det gör att svamp och bakterier trivs extra bra. Använd istället bomullspåsen som du får med när du köper Efemia menskopp.

Varför luktar min menskopp illa?

Det kan finnas flera anledningar till att din menskopp luktar illa. Om lukten vägrar försvinna oavsett hur du gör, så rekommenderar vi att du byter ut koppen. Inte för att det är farligt men för att det kan kännas obekvämt och störande. Det viktigaste är att du alltid känner dig bekväm med din menskopp. Om din menskopp luktar illa beror det antagligen på följande anledningar.

– Hålen är inte rena

Menskoppen har små hål för att kunna sluta tätt så att den inte läcker eller glider ner. Om menskoppen inte tvättas ordentligt kan dessa håll täppas igen och bidra till dålig lukt, eftersom det fortfarande finns kvar gammalt mensblod. Du kan testa att använda en mild tvål och skölja med ljummet vatten tills inga tvål- eller mensrester finns kvar. Koka alltid menskoppen i 1 liter vatten i 10 minuter före du använder den första gången, och när du använt den klart för denna gång.

– Förvaring

Om koppen förvaras i en lufttät förpackning av tex plast och inte får torka ut ordentligt mellan menstruationerna kan dålig lukt uppstå. Förvara alltid koppen i bomullspåsen som du får med när du köper Efemia menskopp.

– Infektion

Om du har svårigheter med att få bort dålig lukt från din menskopp och samtidigt känner viss lukt från slidan när du tagit ut menskoppen kan det bero på en infektion.Var extra noggrann med handhygien och koka menskoppen för att undvika bakterietillväxt. Ha inte din menskopp inne längre än 12 timmar och rengör ordentligt varje gång du tömmer koppen. Det är viktigt att inte använda menskoppen längre än 12 timmar i taget. Infektioner såsom svampinfektion är helt naturligt hos kvinnor och är enkelt att få bort med rätt behandling. Om du får feber, kräkningar och diarré, hudrodnad, svullna handflator, yrsel och muskelvärk är det viktigt att du söker vård.

– Noggrannhet med hygienen

För att hålla din menskopp ren och fräsch är det viktigt att alltid vara noggrann med handhygienen. Är du slarvig med detta finns risken att din menskopp börjar lukta illa. Ha alltid rena händer innan du hanterar din menskopp och rengör den varje gång du tömmer mensen. Koka alltid din menskopp mellan varje menstruation och förvara din menskopp på en torr och sval plats, gärna i påsen som medföljer Efemia menskopp.

 

Granskad av:
Klara Rasmusson,
leg. sjuksköterska

 

Menskopp och fri frakt för 199 kr.

Vår menskopp är utvecklad tillsammans med en testpanel på över 100 kvinnor.

Effektiv. Miljövänlig. Enkel.
& såklart återanvändbar!

Här kan du köpa kontinensstödet