Din varukorg (0)

Gå tillbaka till butiken

Summa inkl frakt
kr
Menskopp

Min menskopp läcker – varför?

mens i trosa

Har du varit med om att din menskopp läcker? Det är lätt hänt i början när man inte är helt säker på hur den ska sättas in eller hanteras. Det beror oftast på att den inte hamnat helt rätt eller blivit överfull. En menskopp som är placerad rätt ska inte läcka.

Varför läcker menskoppen?

Din menskopp ska sitta bekvämt och inte läcka om den sitter rätt. I början när du använder en menskopp, inte är van och inte är tillräckligt avslappnad är det lätt hänt att menskoppen hamnar lite fel och inte hittar rätt läge. Att din menskopp läcker kan bero på följande anledningar:

1. Menskoppen är full

Är din menskopp inne för länge eller om du har riklig mens kan läckaget bero på att din menskopp är full. Menskoppen kan användas i upp till 12 timmar, men om din mens är riklig kan du behöva tömma den oftare. I början kan du ha som regel att tömma koppen vid varje toalettbesök för att lära dig hur ofta just din kropp behöver tömma.

De flesta har inga problem med att sova en hel natt utan att koppen läcker, men om du har väldigt riklig mens kan du behöva gå upp tidigare första natten för att se hur mycket blod som kommit. Läcker din menskopp på natten för att den blir för full kan du testa komplettera med en binda eller liknande för att slippa blöda igenom.

2. Menskoppen vecklar inte ut sig

Om ringen (den översta delen) av din menskopp inte vecklat ut sig ordentlig har koppen inte kunnat sätta sig rätt och kan därmed orsaka läckage. Menskoppen behöver vikas ihop så mycket att den lätt kan sättas in och ringen behöver fällas ut mot slidväggarna för att hålla tätt. Med hjälp av dina fingrar kan du kolla om menskoppens ring har vecklat ut sig eller inte. Om det inte känns som att ringen på menskoppen bildar en rund cirkel, utan i stället fortfarande är vikt har den inte vecklat ut sig helt. Testa i så fall att slappna av och sedan vicka eller snurra lite på menskoppen. Själva behållaren på Efemias menskopp är så mjuk att den anpassar sig efter din slidas form så den kan se lite tillplattad ut, även om koppen har vikt ut sig som den ska och ringen har fällts ut.

3. Den är inte placerad rätt

Orsaken till att menskoppen läcker kan bero på att den inte sitter helt rätt i kroppen. I början kan det vara svårt att hitta rätt läge vilket gör att menskoppen kan orsaka läckage. Testa dig i så fall fram genom att ta ut och sätta in den igen tills den sitter bekvämt och säkert i kroppen. Tänk på att slidan är riktad bakåt, mot korsryggen. Menskoppen ska därför sättas in i en bakåtriktad vinkel, alltså inte rakt upp. Du känner om koppen sitter rätt, för då ska det vara ett litet motstånd när du drar den försiktigt nedåt.

 

Granskad av:
Klara Rasmusson,
leg. sjuksköterska

 

Menskopp och fri frakt för 199 kr.

Vår menskopp är utvecklad tillsammans med en testpanel på över 100 kvinnor.

Effektiv. Miljövänlig. Enkel.
& såklart återanvändbar!

Här kan du köpa kontinensstödet