Din varukorg (0)

Gå tillbaka till butiken

Summa inkl frakt
kr
Fakta om mens

Menscykeln påverkar oss mer än vad vi tror

Historiskt sett har den största delen av forskningen om vår hälsa gjorts på män. Resultatet av detta är att kvinnors förhållande till sin biologi, sin hälsa (och omhändertagandet av denna) utgår från en manlig kropp. Men, mannens och kvinnans biologi skiljer sig åt, inte minst när det kommer till våra cykler och hormoner. Medan mäns hormoner genomgår en cykel per dygn förändras kvinnors hormoner under en hel månad. Den kvinnliga cykeln innehåller flera faser, och i varje fas finns viktig information om dig och din hälsa.

Skiftande hormonnivåer påverkar hur du mår

Mens. Besvärligt, skämmigt, missförstått och något vi pratar alldeles för lite om. Men faktum är att din mens är ett tecken på hälsa. Din menscykel avslöjar massor av information om hur du och din kropp mår, inte bara under blödningen utan genom hela cykeln. Och beroende på vilken fas du befinner dig i, händer olika saker i din kropp.

Upplever du att ditt humör och dina känslor varierar under din menscykel? Varierar din hunger och ditt sötsug? Skiftar dina behov, din motivation och din ork? Din menscykel påverkas av hormoner som bland annat östrogen, progesteron och testosteron. Beroende på var i din cykel du befinner dig har du olika mycket av dessa hormoner och det påverkar i sin tur hur du mår och hur du känner dig.

Din menscykel är viktig för din hälsa

I takt med att ditt östrogen, progesteron och testosteron stiger eller sjunker under månaden kan du känna av olika “symtom”. Din energi, motivation och hunger kan skifta. Även ditt självförtroende, hur mycket eller lite du vill träffa andra och hur mycket du orkar träna kan variera. När de olika hormonnivåerna stiger eller sjunker behöver vi också ge vår kropp olika saker: olika mycket återhämtning, olika typer av träning, olika näringsämnen med mera.

Din menscykel ger dig viktig information om din hälsa. Genom att hålla koll på vilken fas du befinner dig och förstå hur de olika hormonerna påverkar dig, kan du optimera ditt välmående och ta hand om dig själv på rätt sätt.

Kvinnliga hormoner har en positiv effekt även på hjärnan

Forskning visar att menscykeln även påverkar din hjärna. I en studie som gjordes vid Gerontology Research Center i Baltimore (2002) tittade man på hur de skiftande östrogennivåerna påverkade kvinnors beteende och förmågor under cykelns gång.

I studien såg man bland annat att de dagar då kvinnorna hade höga östrogennivåer var de bättre på att minnas detaljer, sätta sig in i andras situationer och känna igen faror. Deras rumsliga förmåga ökade, och man såg också att Hippocampus i hjärnan växte. Menscykeln är med andra ord inte ett nödvändigt ont. Den är häftig och väldigt viktig för din hälsa. Och den är något vi bör värna om.

Läs fler artiklar om kvinnohälsa

Menskopp och fri frakt för 199 kr.

Vår menskopp är utvecklad tillsammans med en testpanel på över 100 kvinnor.

Effektiv. Miljövänlig. Enkel.
& såklart återanvändbar!

Här kan du köpa kontinensstödet