Din varukorg (0)

Gå tillbaka till butiken

Summa inkl frakt
kr
Fakta om mens

Mens under graviditeten – Hur fungerar det?

Gravid kvinna håller på sin mage

Mens är ett tydligt tecken på att du inte är gravid. Men ibland förekommer det mindre blödningar när du är gravid och det är vanligt att man blir lite orolig – men det behöver inte betyda att något är fel. Det är lätt att tro att dessa blödningar under graviditeten är mens, men det är inte samma sak.

Mindre blödningar eller blodblandade flytningar är vanligt under graviditeten. Större blödningar bör alltid undersökas hos en vårdcentral. Här går vi igenom information om blödningar under graviditeten och vad de kan betyda. Känner du dig orolig ska du alltid kontakta vården, tex din barnmorska.

Kan jag ha mens när jag är gravid?

När en kvinna blir gravid tar ägglossningen och menstruationen uppehåll. Därför är det korta svaret nej, du kan inte ha mens under graviditeten. Däremot är mindre blödningar tidigt under graviditeten eller under första halvan av graviditeten vanligt, och det är lätt att tro att det är mens. Första halvan av graviditeten räknas som de första 20 veckorna.

Blödning under graviditeten kan bero på:

 

Nidblödning (implantationblödning)

Det är inte ovanligt med en mindre blödning under graviditeten, och det behöver inte betyda att något är fel. Att få en blödning kan till och med vara ett tidigt tecken på att du är gravid. Det kallas för nidblödning, eller implantationsblödning, och kan komma när ett befruktat ägg fastnar på livmodern. Nidblödning är en mindre blödning, ungefär som spotting, och pågår i ungefär 2-3 dagar innan de går över av sig själv och det sker vanligtvis i graviditetsvecka 2-3. Nidblödning påverkar inte graviditeten. Det måste inte blöda när ägget fäster i livmodern – så oroa dig inte ifall det inte kommer något blod.

Genombrottsblödning

Vid en genombrottsblödning förekommer det mindre blödningar ungefär kring den tiden du brukar ha mens. Det påträffas fram till vecka 16 i graviditeten och är vanligt, det är därför inget du behöver oroa dig för.

Blödning från livmoderslemhinnan

Under en graviditet sker det stora förändringar i kroppen. När kroppen inte hunnit anpassa sig till graviditeten kan det komma blod från livmodern. Det är inget farligt och betyder inte att någonting är fel. Blödningar från livmoderslemhinnan kan pågå de första tre månaderna av graviditeten. När moderkakan och fostret växt till sig och börjar att ta mer plats i livmodern brukar dessa blödningar sluta.

Polyp på livmoderhalstappen

Polyper på livmoderhalstappen, livmoderspolyper, är vanliga och de kan en gynekolog se vid en undersökning. Det kan förekomma hos kvinnor som är över 40 år och som har menstruation. Vid polyper på livmoderhalstappen kan det komma mindre blödningarna, både för kvinnor som är gravida och kvinnor som inte är gravida. I stor utsträckning, 99% av fallen, är polyper på livmoderhalstappen godartade och är inte farligt. Känner du dig orolig kan du kontakta din barnmorska eller en vårdcentral.

Utomkvedshavandeskap

Ett utomkvedshavandeskap är att ett befruktat ägg som har fäst utanför livmodern, vanligtvis i äggledaren. Ett graviditetstest visar därför positivt, men det kommer inte utvecklas till ett barn. Vid utomkvedshavandeskap förekommer mindre blödningar som kan misstas för mens. Utomkvedshavandeskap är ovanligt och sker i 1 – 2% av alla graviditeter. Då uppstå det mycket smärta i magen, vanligen långt ner på sidan av magen och det kommer mindre mängd blod. Om du misstänker att du har utomkvedshavandeskap bör du kontakta vården.

Blödningar under graviditet – missfall

En större blödning tidigt i graviditeten kan vara ett missfall. Ett missfall sker vanligtvis innan vecka 12, och mycket sällan senare i graviditeten. Vid ett missfall kan du känna en stark smärta och uppleva större blödningar med blodklumpar, vätska eller slem. Misstänker du missfall ska du kontakta vården för att bli undersökt. Det finns flera orsaker till mensliknande blödningar under graviditeten och detta var några av det vanligaste. Kom ihåg att kontakta vården ifall du får större blödningar under graviditeten eller om du känner dig orolig.

Vill du läsa mer om graviditet och mens?

Läs om mens efter förlossning

Läs om menskopp efter graviditet

 

Granskad av:
Klara Rasmusson,
leg. sjuksköterska

 

Menskopp och fri frakt för 199 kr.

Vår menskopp är utvecklad tillsammans med en testpanel på över 100 kvinnor.

Effektiv. Miljövänlig. Enkel.
& såklart återanvändbar!

Här kan du köpa kontinensstödet