Din varukorg (0)

Gå tillbaka till butiken

Summa inkl frakt
kr
Fakta om mens

Mens efter förlossning

par med bild på deras barn

Under graviditeten så kommer inte mensen – och det kan ju faktiskt vara rätt skönt att slippa! Men väl efter förlossningen kommer frågorna upp, för när kommer mensen tillbaka egentligen? Och svaret är inte så enkelt eftersom det är stora variationer för olika kvinnor – som med så mycket annat när det kommer till kroppen. Det finns också olika faktorer som påverkar när mensen kommer tillbaka efter förlossningen, som om du ammar eller inte. Första mensen efter förlossning kan ta upp till 6 månader och i vissa fall upp till ett år.

När kommer mensen tillbaka efter förlossning?

Den närmaste tiden efter förlossning får alla kvinnor blödningar. Det är som en riklig mens som sedan avtar och blir mindre med tiden, det pågår ungefär 6–8 veckor efter förlossningen. Det kommer från det sår som skapats efter att moderkakan lossnat från livmoderväggen och kallas för avslag. Men detta är inte den riktiga mensen. Om du får mycket blödningar efter förlossning eller känner dig orolig ska du kontakta vården.

Första mensen efter förlossning

Det är väldigt individuellt när den första mensen kommer tillbaka efter förlossning och det är omöjligt att förutspå när din mens “borde” komma tillbaka. Det sker helt enkelt i din kropps takt. För vissa tar det några veckor och för andra kvinnor tar det flera månader, eller inte förränamningen är avslutad. Kroppen går igenom en stor förändring efter förlossningen och behöver återställa sig för att få tillbaka sin hormonbalans. När din mens kommer i gång igen rekommenderas mensskydd som inte förs in i slidan tills du har läkt, som till exempel bindor. Vänta därför med att använda tampong eller menskopp efter förlossningen för att undvika infektionsrisken.

Mens efter amning

Du får vanligtvis inte din mens under tiden du ammar. Det kan gå flera månader innan du får tillbaka din mens, och ju längre du ammar desto längre tid kan det ta. Men det varierar som sagt mycket från person till person. Vissa kvinnor som ammar kan få tillbaka sin mens efter förlossningen redan efter 6 veckor, för andra kan det ta 3–6 månader och ibland tar det ett år. Det kan också variera om du helammar eller om du inte ammar på natten. Om du inte ammar på natten kan din mens komma tillbaka lite tidigare. Det är alltså en oerhörd variation.

Anledningen till att du inte får din mens när du ammar är på grund av hormonet prolaktin. Prolaktin stimulerar mjölkbildandet och mjölktillförseln under amningen. Prolaktin hämmar även ägglossningen vilket gör att du inte får din mens. Desto mer du ammar, desto mer prolaktin bildas, och därav mjölkproduktion. Det är svårt att veta när ägglossningen kommer tillbaka efter förlossningen, därför är det viktigt att skydda sig även om din mens inte kommit tillbaka efter graviditeten.

Matar du ditt barn med bröstmjölksersättning kan det gå snabbare att få tillbaka mensen efter förlossning än om du ammar. Då kan du få tillbaka din mens redan efter fyra veckor, men det är inte så vanligt. De flesta kvinnor som använder endast mjölkersättning eller kombinerar mjölkersättning och amning efter förlossning får tillbaka sin mens efter ca 6–12 veckor. Om du kombinerar amning och mjölkersättning kan din mens komma tillbaka efter 6–12 veckor, men det kan även gå några månader. Men mensen kommer oftast tidigare än om du bara helammar.

Oregelbunden mens efter förlossning

Var inte orolig om du får en förändrad mens efter din graviditet. I början får du en betydligt rikare mens och det kan ta några menstruationer innan det börjar avta. Vissa kvinnor upplever även oregelbunden mens efter förlossningen, men det brukar återställas när hormonerna hamnat i balans igen.

 

Granskad av:
Klara Rasmusson,
leg. sjuksköterska

 

Menskopp och fri frakt för 199 kr.

Vår menskopp är utvecklad tillsammans med en testpanel på över 100 kvinnor.

Effektiv. Miljövänlig. Enkel.
& såklart återanvändbar!

Här kan du köpa kontinensstödet