Din varukorg (0)

Gå tillbaka till butiken

Summa inkl frakt
kr
Fakta om mens

Mellanblödningar, blodblandade flytningar och spotting

Mensblod i vita trosor

Mellanblödningar är mindre blödningar som kommer mellan mensen. Det är helt normalt och kan vara en blodblandad flytning som är både brun och röd. Trots att det är ofarligt kan det vara irriterande när blödningar kommer helt utan förvarning och lämnar fläckar. Det finns en rad olika anledningar till att du får mellanblödningar. Här går vi igenom några vanliga orsaker till att du fått mellanblödningar.

Vad är mellanblödningar och spotting?

Mellanblödningar och spotting är mindre blödningar och kommer oregelbundet när du inte förväntar dig att du ska ha mens. Mellanblödningar kan se lite olika ut; det kan vara en röd, brun eller rosa blödning eller vara som en blodblandad flytning. Spotting är när det bara kommer några droppar blod. Det är även vanligt med mellanblödningar som en del av mensen, det kan vara precis innan eller efter och är inte farligt. Mellanblödningar kan även komma när du har ägglossning.

Orsaker till mellanblödningar

Exempel på orsaker till mellanblödningar:

 • Du har påbörjat preventivmedel med hormoner eller bytt preventivmedel
 • Du har missat att ta p-piller eller byta p-ring eller p-plåster
 • Du har nyligen tagit akut p-piller
 • Du har nyligen fått mens och den har inte blivit regelbunden än
 • Du är på väg in i klimakteriet
 • Du har ägglossning
 • Du är gravid

 

Mellanblödningar och spotting är väldigt vanligt under menscykeln. Det kan exempelvis vara före mensen, efter mensen eller när du har ägglossning. Har du precis börjat med preventivmedel med hormoner är det vanligt att få mellanblödningar. Det är på grund av att det sker en förändring i kroppen och den behöver vänja sig vid hormonerna. Sådana preventivmedel kan vara p-piller, mini p-piller, mellan p-piller, hormonspiral, p-stav eller p-spruta. Mellanblödningarna brukar försvinna efter en tids användning av preventivmedlet.

Få stopp på mellanblödningar

Om du fortsätter att få mellanblödningar, även om du tagit ditt hormonpreventivmedel en längre tid, och tycker att det är jobbigt kan du kontakta en barnmorska för att byta preventivmedel. Har du missat att ta ett p-piller eller byta p-ring eller p-plåster kan det hända att du får små blödningar, detsamma gäller akut p-piller. Har du haft oskyddat samlag och börjar efter en tid få mellanblödningar och spotting kan det vara ett tidigt tecken på graviditet. Det kan då bero på att ägget fäster på livmodern, även kallat för implantationsblödning eller nidblödning.

Mellanblödningar kan även kopplas till stress, både fysisk och psykisk stress. Stress kan skapa en hormonrubbning som gör att du kan få mellanblödningar och oregelbunden menstruation.

När ska jag uppsöka vård för mellanblödningar?

 • Du har haft oskyddat sex och börjat få mellanblödningar. Det kan bero på att du fått en könssjukdom som klamydia eller gonorré.
 • Du har haft samma preventivmedel en längre tid och får fortfarande mellanblödningar.
 • Du får mellanblödningar som inte kan kopplas till mens, hormonpreventivmedel eller
  ägglossning.

 

Har du mellanblödningar som inte kan kopplas till preventivmedel eller ägglossning kan det bero på en infektion, könssjukdom eller cellförändringar. Det kan låta läskigt och det är inget att börja oroa sig för, men det kan vara bra att kolla upp så att dessa anledningar kan uteslutas. Kontakta en vårdcentral eller ungdomsmottagning om du misstänker något av detta så får du hjälp med en undersökning. Kom ihåg att ingen känner din kropp som du.

 

 

Granskad av:
Klara Rasmusson,
leg. sjuksköterska

Effektiv. Miljövänlig. Enkel.
& såklart återanvändbar!

Här kan du köpa kontinensstödet