Din varukorg (0)

Gå tillbaka till butiken

Summa inkl frakt
kr
Kvinnohälsa

Lilla tarmskolan

Tarmhälsa och bäckenbotten hänger ihop. Många kvinnor som söker vård för urinläckage är förstoppade. En full ändtarm trycker emot och irriterar urinblåsan, vilket ökar risken för läckage (1). Att behöva anstränga sig för att få ut bajset på toaletten är även kopplat till framfall (2).

Att det är pinsamt att prata om urinläckage är för de flesta ett faktum, men när det kommer till avföringsinkontinens kan man nog multiplicera den siffran med hundra (3).

Det finns få saker som är så associerat med skam som att oroa sig för att en bajsolycka ska ske – när man är intim med en partner, på bussen eller på jobbet. (4) För de flesta av oss är det faktiskt lite pinsamt att prata om bajs, vilket gör att vi inte heller vet vad som är normalt.

Vilket av påståendena nedan är sant?

  • Det är normalt att bajsa 3 gånger om dagen
  • Det är normalt att bajsa 1 gång om dagen
  • Det är normalt att bajsa 3 gånger i veckan

 

Svar: alla är sanna (5)

En del bajsar ofta, andra inte lika ofta. En bra tarmfunktion beror inte på hur ofta vi behöver bajsa, det handlar om konsistensen och hur enkelt det är att få ut bajset.

Om vi har en bra tarmfunktion:

  • kan vi hålla oss från att vi känner oss bajsnödiga tills vi hittar en toalett.
  • kan vi bajsa efter ca. en minut på toaletten, utan att vi behöver anstränga oss för att få ut bajset.
  • känner vi oss helt tömda när vi är klara, det ska inte kännas som om det finns mer i tarmen.

 

När vi känner första signalen på att vi behöver gå på toaletten är det dags att gå. Om vi tar för vana att vänta så kommer vår tarm suga upp vätska från bajset vilket gör att det blir torrare, vilket i sin tur kan leda till förstoppning. Förstoppning är associerat med vaginalt framfall.

Att läcka avföring eller luft är inte ett normalt tillstånd, men det är inte ovanligt. Ungefär 1 av 10 har besvär med att kontrollera sin tarm, men siffrorna är inte helt tillförlitliga eftersom alla inte svarar sanningsenligt på frågan: “brukar du bajsa på dig?”. Förlossning är en vanlig orsak till avföringsinkontinens och problem med att hålla inne luft, särskilt om du haft en bristning i grad 3 – 4. IBS eller andra tarmsjukdomar, eller att ha problem med förstoppning är också vanliga orsaker. (6)

Du behöver inte acceptera att du läcker

Avföringsinkontinens kan botas. Du behöver inte acceptera att du läcker. Sök hjälp för dina besvär. Kom även ihåg att goda toalettvanor kan underlätta. Direkt efter att vi har ätit är tarmen stimulerad, särskilt på morgonen, så passa på att sätta dig på toaletten efter frukost.

Att ha bra stöd för fötterna är viktigt vid toalettbesök. Testa att ha fötterna på en liten pall eller liknande. Det gör att kroppen hamnar i en mer gynnsam position som hjälper tarmen på traven. Det är enklare att bajsa om knäna är högre upp än höfterna. Luta dig även framåt, vila armbågarna på knäna och slappna av i magen.

När du känner att bajset är på väg, skapa en lätt anspänning i magen, sucka och väs som en orm eller ljuda ett “ugh”. Det kanske känns som mycket att komma ihåg men lägg detta på minnet: stor mage, liten mage – råma som en ko. När du är färdig – gör några bäckenbottenknip för att försäkra dig om att allt är ute. (7)

Bra att veta inför ett läkarbesök

Frågorna som brukar ställas i samband med besvär med avföringsinkontinens är.

  • När började dina problem?
  • Hur ofta läcker du?
  • Vad förbättrar respektive försämrar dina besvär?
  • Vad har du gjort för att hantera dina besvär?
  • Hur påverkar det ditt dagliga liv?

 

För en tarmdagbok

För att följa hur besvären ser ut över tid kan det vara bra att föra dagbok över när du gått på toaletten, hur du upplevde toalettbesöket, var det lätt eller svårt, när olyckor skett och hur bajset ser ut.

“The Bristol Stool Scale” är ett mått på tarmhälsa och -funktion. Se bild här.

Typ 1
hårda separerade klumpar som är svåra att få ut, påminner om kaninbajs

Typ 2
korvformad, men klumpliknande, ungefär som en härlig chokladkaka

Typ 3
korvformad, men med sprickor på ytan

Typ 4
mjuk och slät, formad som en korv

Typ 5
mjuka kluttar med tydliga kanter, enkla att få ut – ser ut som chicken nuggets

Typ 6
fluffiga klickar med ojämna kanter – som gröt ungefär

Typ 7
Vattnigt, inga fasta klumpar – som tunn sås

Typ 3 – 4 är idealiskt (8) Hur såg ditt senaste bajs ut? Kollade du ens? Det kommer du att göra nästa gång…

Det är viktigt att veta att det finns många orsaker till avföringsinkontinens: svag bäckenbotten, tidigare skada, operation eller strålning, tarmsjukdomar, diarré eller förstoppning. Det är alltså vanligt, men inte normalt. Du behöver inte acceptera att du läcker.

Good Bajs!

 

 

Om vill du se referenserna eller läsa Elaine Millers originalartikel på engelska hittar du det här.

 

Effektiv. Miljövänlig. Enkel.
& såklart återanvändbar!

Här kan du köpa kontinensstödet