Din varukorg (0)

Gå tillbaka till butiken

Summa inkl frakt
kr
Kvinnohälsa

Hur ser vi ut egentligen?

Bäckenbotten är en grupp muskler som ligger i botten av bukhålan. Musklerna kan liknas vid en hängmatta och har till uppgift att stödja de organ som ligger ovanför: urinblåsan, vaginan, livmodern och ändtarmen.

Bäckenbotten arbetar tillsammans med musklerna i magen, skinkorna och höfterna, samt med ligament och bindväv (ett nät av brosk som finns runt alla organ och muskler). Vid ett kraftigt knip kanske du känner att dina magmuskler också spänner sig. Det är ett bra tecken, för det visar att dina muskler är välkoordinerade och samarbetar.

Illustration av magmusklerna

Genomskärning av bäckenbotten och organ

Här ser vi hur urinblåsa, vagina, och anus passerar “hängmattan” av bäckenbottenmuskler. När musklerna spänns lyfts organen upp och öppningarna kläms ihop. Det är den funktionen som håller inne kiss och bajs. När vi sätter oss på toaletten och bäckenbotten slappnar av kan urin och bajs släppas ut.

Det är viktigt att musklerna både kan slappna av och spänna sig. Muskler som ständigt är spända blir trötta vilket kan leda till smärta i musklerna, att det gör ont vid sex eller att vi läcker.

En fungerande bäckenbotten reagerar och spänner sig när det utsätts för ökat tryck; om vi tex. skrattar, hostar eller nyser måste musklerna snabbt spänna sig för att stödja den övre delen av urinröret för att hindra att vi läcker.

Nedan ser vi en illustration som visar bäckenet som det ser ut när vi tittar ned i det, ovanifrån. Här kan man se att öppningarna sitter i musklerna, så om musklerna spänns, kommer de att klämma ihop urinrör, slida och anus.

Illustration – bäckenbotten sedd ovanifrån

Bäckenbotten består av en samling muskler, alla med samma syfte – att hålla upp våra organ och klämma ihop våra öppningar i underlivet. Musklerna är också viktiga för vår sexuella upplevelse och funktion. Hur sex känns, upphetsning och orgasm beror delvis på bäckenbottenmuskulaturen.

Precis som alla våra andra muskler i kroppen påverkas bäckenbotten av åldrande och skador. Förlossning, övervikt och fetma, upprepade stötar vid träning, tunga lyft och hormonella skiftningar är alla bidragande orsaker till att styrkan och koordinationen påverkas. Det är därför det är så viktigt för alla kvinnor att träna bäckenbotten varje dag.

För vissa av oss dyker problemen upp först när vi blir äldre. En del av musklerna fäster nämligen till ligament, och ligament tänjs ut när vi åldras – det innebär att de inte kan stödja organen lika effektivt. Uttänjda ligament är ofta en orsak till vaginalt framfall och inkontinens. Ett tips är att använda pessar i det läget, det ger ett extra stöd till musklerna.

Hoppas du lärt dig mer om din bäckenbotten ser ut och fungerar!

Effektiv. Miljövänlig. Enkel.
& såklart återanvändbar!

Här kan du köpa kontinensstödet