Din varukorg (0)

Gå tillbaka till butiken

Summa inkl frakt
kr
Kvinnohälsa

Hur gör man när man tycker att det är pinsamt att söka vård?

Fysioterapeuten Elaine Miller är specialiserad på bäckenbotten och möter dagligen kvinnor med besvär som rör bäckenbotten och underlivet. Hon pratar mycket om hur viktigt det är att aldrig be om ursäkt för sig själv eller sina besvär. Skam hjälper ingen.

Här tipsar hon om vad du kan göra när du ska söka vård: små men betydelsefulla förberedelser som förhoppningsvis ger dig mer mod att söka vård.

Gör en lista
Ta med en lista med vad du vill ta upp hos din husläkare, gynekolog eller fysioterapeut när du söker vård. Börja med det viktigaste och berätta hur detta påverkar dig i ditt liv, om det hindrar dig från att leva som du vill, vad som eventuellt oroar dig och hur detta får dig att känna.

Säg det högt innan
En bra övning är att testa att säga det du vill ha sagt, högt för dig själv hemma. Om du väljer att anförtro dig åt någon och känner dig trygg med det, kan det kanske vara en idé att ta med den personen när du söker vård.

Förbered svar på vanliga frågor
Det kan också hjälpa att förbereda svar på frågor som du kan få under besöket. Frågor som brukar ställas när man söker vård för inkontinensbesvär är:

  • Har du besvär hela tiden, eller kommer de och går?
  • Hur länge varar besvären?
  • Dyker problemen upp vid speciella tillfällen?
  • Är det smärtsam? I så fall, hur känns smärtan?
  • Finns det någonting du brukar göra som hjälper?
  • Finns det något som förvärrar problemen?
  • Hindrar besvären dig i ditt arbete, vid träning, när du har sex eller när du sover?
  • Tar du några mediciner?
  • Finns det något annat som påverkar dina besvär tror du?

 

Efter besöket, fråga dig själv om du sa allt du behövde säga.

– Snälla, be inte om ursäkt för dig själv eller dina besvär. Skam hjälper ingen. Ta mod till dig och sök vård. Vi finns här för att ta emot dig och hjälpa dig, hälsar Elaine.

 

Du är inte ensam om du tycker att det känns pinsamt att söka vård. I den här artikeln pratar vi, tillsammans med fysioterapeuten Elaine Miller, mer om den skam som många kvinnor tyvärr känner kring sina kroppar och besvär.

Effektiv. Miljövänlig. Enkel.
& såklart återanvändbar!

Här kan du köpa kontinensstödet