Din varukorg (0)

Gå tillbaka till butiken

Summa inkl frakt
kr
Menskopp

Hur använder man en menskopp?

kvinna på äng

Menskopp är ett mensskydd som blivit ett populärt alternativ till trosskydd, binda och tampong de senaste åren. Det är ett mensskydd som förs in i slidan, samlar upp blodet och sedan töms i toaletten. Menskoppen håller i flera år och är därför ett bra alternativ både ur ett ekonomiskt- och ett miljöperspektiv. Men hur använder man egentligen en menskopp?

Hur fungerar en menskopp?

En menskopp är ofta gjord i silikon, som Efemias menskopp, eller andra material som tex naturgummi eller plast. De flesta menskoppar på marknaden är formade som en kopp och har ett litet handtag eller skaft längst ner så att du enkelt kan få ut den. Efemias menskopp är gjord så att uppsamlingsdelen är extra tunn och flexibel. Den anpassar sig därför efter slidans form så att du kan röra dig friare utan att känna av den.

Menskoppen samlar upp mer blod än tamponger och kan sitta inne upp till 12 timmar. Koppen förs in i slidan, precis som en tampong, men skillnaden är att en menskopp inte suger upp mensen, utan samlar upp den. Sen kan du enkelt tömma ut innehållet i toaletten. Menskoppen upplevs därför som snällare mot underlivet än en tampong, eftersom den inte absorberar någon vätska. Om du tar hand om den, är det dessutom ett mensskydd som är återanvändningsbart i flera år.

Hur sätter man in en menskopp?

Att sätta in din menskopp för första gången kan kännas lite nervöst, men så länge du tar det lugnt och är i en avslappnad position kommer du enkelt kunna placera din menskopp så att den sitter säkert och bekvämt. Det är helt normalt att det kan ta några försök i början innan du får kläm på det.

Om du för in ett finger i slidan känner du först ett par centimeter som är rätt trångt. Förbi det blir det lite rymligare – där är slidan. Menskoppen ska placeras ovanför “ingången” till slidan ungefär lika långt in som en tampong. Hur långt in menskoppen ska sitta beror på vad som känns bekvämt för din kropp. För en del placeras menskoppen långt från livmodertappen, och för vissa hamnar den precis under eller så hamnar livmodertappen i menskoppen.

Gör så här:

1. Om det är första gången du använder menskoppen ska du koka den 10 minuter i vatten innan du sätter in den.

2. Tvätta händerna noggrant.

3. Inta valfri avslappnad, bekväm position. Till exempel stående med benen isär
och lätt böjda knän, på huk eller en fot på toastolen, eller sittande.

4. Vik ihop menskoppen, håll i den och gör den så smal som möjligt. Använd den
vikning som passar just dig. Nedan kan du se olika förslag på hur du kan vika
din kopp.

5. Sätt in koppen så högt upp som en tampong. Släpp koppen och justera lite
tills den känns bekväm och du märker att ringen har vecklats ut. Det gör inget om den nedre delen av koppen är lite ihoptryckt, den justerar sig efter din slidas form. Övning ger färdighet. Om det känns obehagligt eller om koppen inte vecklas ut kan det bero på att den sitter för lågt.

Olika sätt du kan vika din menskopp på:

Kontrollera att koppen har vecklats ut genom att föra in ett finger och dra det runt sidan av koppen under kanten. Om du känner motstånd när du drar lätt i skaftet tyder det på att koppen sitter rätt och har öppnat sig helt. Menskoppen är flexibel och följer din anatomi, vilket gör att den tunnare delen av koppen kan verka hoptryckt, även om kanten har vikit ut. “Skaftet” längst ner på menskoppen kan ibland behöva klippas av. Alla kroppar ser olika ut och därför behöver du själv känna efter om skaftet skaver eller inte. Skaver skaftet eller känns obehaglig på något sätt kan du ta ut menskoppen och klippa av skaftet lite i taget.

Om den inte skaver eller läcker och sitter stadigt – då sitter den rätt!

Tips: Kändes det lite trögt eller torrt? Då kan du använda glidmedel eller skölja koppen i vatten innan du sätter in den. Observera att du måste använda vattenbaserat glidmedel till en silikonkopp.

Hur ofta ska jag tömma min menskopp?

När din menskopp sitter på plats kan du göra allt du vill utan bekymmer. Du ska inte låta menskoppen sitta inne längre än 12 timmar utan att tömma eller rengöra den. Hur ofta du kommer att behöva tömma den beror på hur riklig din mens är och hur snabbt du får en fylld menskopp. När du använt din menskopp ett tag kommer du lära dig hur mycket du blöder och hur ofta din menskopp behöver tömmas. Eftersom det går bra att kissa med menskoppen behöver du inte heller ta ut den varje gång du går på toaletten. Har du glömt din menskopp inne för länge behöver du inte få någon panik. Ta ut din menskopp, töm och rengör den för att sedan använda den som vanligt. Känner du dig orolig eller upplever ovanliga symtom bör du kontakta vården.

Ta ut din menskopp

När du känner att din menskopp är fylld eller suttit inne upp till 12 timmar är det dags att ta ut koppen. Du tar ut den genom att trycka ihop menskoppen och bryta vakuumet som bildats. Det viktigaste du behöver tänka på är att slappna av och inte dra ut menskoppen för hastigt då det kan leda till ett obehagligt vakuum.

1. Tvätta händerna.

2. Slappna av, inta valfri ställning som du känner dig bekväm i. Gärna vid
toaletten så att du enkelt kan tömma ditt blod utan att spilla.

3. För att få vakuumet att släppa vickar du lite på koppen eller så kan du föra in
ett finger och försiktigt trycka till på sidan. Dra försiktigt nedåt genom att greppa skaftet eller nedre delen av menskoppen.

Obs! Kom ihåg att vara extra försiktigt om du har spiral, så att inte spiralen rubbas när du tar ut menskoppen.

Om din menskopp fastnat

Du behöver inte känna dig orolig om din menskopp fastnat eller om du har svårt att få ut den. Att ta ut menskoppen kan vara lite knepigt i början. Vanligtvis beror det på att vakuumet inte har släppt ännu. Det löser du genom att trycka lite på sidan för att släppa in luft och släppa på suget. Det viktigaste är att slappna av för att för att få bort vakuumet från menskoppen.

Hur rengör jag min menskopp?

Innan första användningen bör du koka menskoppen så att den blir helt ren. Generellt är det viktigt att hålla en god handhygien när du rör menskoppen för att undvika bakterier i underlivet. Varje gång du tömmer din menskopp ska du tvätta menskoppen med ljummet vatten och eventuell mild tvål. Var noga med att inte lämna kvar några tvålrester. När mensen är över för denna gång, koka din menskopp i vatten i 10 minuter och låt den torka. Förvara menskoppen torrt och luftigt till nästa gång, till exempel i påsen som följer med Efemias menskopp. Det är helt naturligt att menskoppen blir missfärgad efter ett tag och det betyder inte att den är smutsig.

Tips: Efemias menskopp kan vändas ut och in för enklare rengöring av insidan.

Hur länge håller en menskopp?

Hur lång livslängd din menskopp har beror på hur du sköter om den. Om du tvättar, kokar och förvarar menskoppen enligt anvisningarna bör den hålla några år. Håll koll på din menskopp och byt ut den om den börjar lukta konstigt eller är skadad.

 

Granskad av:
Klara Rasmusson,
leg. sjuksköterska

 

Vill du veta mer om menskoppen? Läs våra artiklar om menskoppen här.

Menskopp och fri frakt för 199 kr.

Vår menskopp är utvecklad tillsammans med en testpanel på över 100 kvinnor.

Effektiv. Miljövänlig. Enkel.
& såklart återanvändbar!

Här kan du köpa kontinensstödet