Din varukorg (0)

Gå tillbaka till butiken

Summa inkl frakt
kr

Mens-snack och en ny menskopp!? Se vår talk-show BLODIGT VÄRRE nu

Menskopp

Hur fungerar en menskopp?

Det blir alltmer populärt att använda menskopp och vi förstår varför. Förutom att vara bra för både miljön och plånboken, är menskoppen ett bra alternativ för din vaginala hälsa. Dessutom är den väldigt enkelt att använda.

Om du inte har använt menskopp tidigare kan det vara skönt att få lite extra koll på hur produkten fungerar och vad du behöver tänka på. Därför har vi samlat information som hjälper dig inför, under och efter användandet.

Så fungerar en menskopp

En menskopp är tänkt att samla upp menstruationsblodet, medan tamponger är tänkta att absorbera vätska. En tampong är inte selektiv utan absorberar all fukt i sin omgivning. Därför kan ibland tamponger upplevas som uttorkande på slemhinnorna i underlivet. En menskopp kan upplevas som snällare mot underlivet än en tampong, just för att den inte absorberar allt i sin väg.

Läs mer

Beroende på hur rikliga dina blödningar är, kan du låta din menskopp sitta inne i upp till 12 timmar i sträck (även under natten). Eftersom produkten är återanvändbar behöver du inte byta till en ny, det räcker med att du tömmer den du när den börjar bli full. Glöm inte att tvätta den innan insättning.

Det är inte konstigt om det tar ett tag innan du känner dig helt bekväm med att använda menskopp, det är helt normalt om det krävs några försök innan du känner att du får kläm på det.

Att sätta in och ta ut en menskopp

Innan du använder menskoppen för första gången är det viktigt att du ser till att produkten är ren. Koka koppen, före första användning, i en kastrull med cirka en liter vatten i 10 minuter och låt svalna.

När du har tvättat händerna och rengjort produkten kan du föra in den i slidan. Vik ihop den med fingrarna och placera den ungefär lika långt upp som en tampong. Känn efter så menskoppen sedan viker ut sig och att den sitter bekvämt. Testa att dra lite i pinnen, om du känner ett litet motstånd har det skapats ett vakuum precis som det ska. Om det är svårt att få menskoppen på plats eller om det känns obekvämt när du har satt in den och du behöver justera den, försök slappna av ordentligt och prova att sätta en fot på toalettlocket eller sätt dig på huk.

Läs mer

När koppen är full är det dags att tömma den. Innan du tar ut den är det återigen viktigt att tvätta händerna. Slappna av och vicka lite på koppen för att få bort vakuumet som har bildats. Om det behövs kan du trycka lite på ena sidan av koppen med ett finger. Dra försiktigt koppen nedåt med hjälp av pinnen eller genom att ta tag i nedre delen av koppen. Häll ut vätskan i toaletten.

Så förvarar du din menskopp

Under de dagar som du har mens räcker det med att du tvättar av menskoppen när du har tömt den och ska sätta in den igen. När mensen är slut bör du koka koppen i vatten i cirka tio minuter. Se till så att den torkar helt innan du lägger undan den. Förvara produkten torrt och luftigt och undvik att lägga den i plast. En tygpåse eller liknande går bra, likaså att ha den liggandes på exempelvis en hylla i badrumsskåpet.

Sist men inte minst: kom ihåg att ge det lite tid om det är första gången du använder menskopp. Det kan ta lite tid att vänja sig vid den, känna hur du ska placera den och hantera den. Men när du väl har hittat rätt teknik kommer du inte att känna eller påverkas av den. Då kommer du till och med kunna sova med den helt ostört.

Funderar du över vad du behöver tänka på när du ska sova med menskopp?
Här berättar vi om några saker som kan vara bra att komma ihåg. Lycka till!

 

Två menskoppar och fri frakt för 299 kr.

Vår menskopp är utvecklad tillsammans med en testpanel på över 100 kvinnor.

Enkelt. Säkert. Effektivt.
& såklart, återanvändbart!

Beställ Efemia kontinensstöd