Din varukorg (0)

Gå tillbaka till butiken

Summa inkl frakt
kr
Kvinnohälsa

Har du blåskoll?

Urinblåsans jobb är att vara behållare för vårt urin. När den nästan är full skickar blåsan en signal till hjärnan och berättar att vi är kissnödiga. När vi hittat ett ställe att kissa på tömmer sig blåsan med hjälp av en muskelsammandragning tills den är helt tom. Sedan börjar denna cykel om. Det är inte mer komplicerat än så.

Om vår urinblåsa plötsligt och utan förvarning drar sig samman kommer vi att uppleva ett akut behov av att kissa. Det gör att tiden vi har på oss att hinna till toaletten är knapp. Okontrollerade sammandragningar av urinblåsan är ofarliga men leder till en känsla av plötslig kissnödighet och urinläckage.

Vi vill lära människor hur urinblåsan fungerar, vad du kan göra för att minska dina besvär och var du kan söka hjälp. När inte urinblåsan fungerar som den ska påverkar det ofta stora delar av ens vardag.

En oberäknelig blåsa påverkar ofta det mentala välmåendet

Att känna osäkerhet kring om urinblåsan fungerar som den ska leder för många människor till ångest och depression, vilket i sin tur ofta leder till att man är mindre fysiskt aktiv, har högre frånvaro på jobbet och upplever problem i, eller saknar intima relationer. Undersökningar visar även att det finns ett samband mellan hur dysfunktionell din blåsa är och hur allvarlig en depression kan förväntas bli (1) (2).

2 olika typer av inkontinens

Det finns olika typer av inkontinens. De vanligaste typerna är ansträngningsinkontinens: att läcka när vi skrattar, hostar, nyser eller tränar, och överaktiv blåsa: när vi behöver kissa oftare och har svårt att hålla oss.

Ansträngningsinkontinens är mer vanligt bland kvinnor som utövar träningsformer som innefattar stötar (3). Det betyder inte att du behöver sluta med löpning, tennis eller Zumba, men om du upplever problem med läckage så ska du söka hjälp. Att motionera regelbundet minskar risken för hjärt- kärlsjukdom och diabetes. Forskning visar även att ju större besvär en kvinna har av urinläckage, desto större är sannolikheten att hon inte motionerar (4).

En normal urinblåsa hos en vuxen rymmer ca 300 – 400 ml urin. Normalt tömmer sig blåsan ungefär 8 gånger om dagen och en gång på natten – kissar du oftare än så, eller är uppe på natten mer än en gång, är det dags att söka hjälp hos din vårdcentral.

När blåsan är nästan full, efter ungefär 3 – 4 timmar, så talar nerverna i blåsan om för hjärnan att det är dags att kissa. När du sedan sätter dig på toaletten slappnar bäckenbottenmuskulaturen av och musklerna i blåsväggen drar sig samman, vilket gör att kisset pressas ut tills blåsan är helt tömd. Om du upplever att din blåsa inte tömmer sig helt, om du måste pressa ut kisset, om det gör ont, om det kommer väldigt lite kiss eller om du måste springa på toaletten stup i kvarten ska du kontakta din vårdcentral.

Om vill du se referenserna eller läsa Elaine Millers originalartikel på engelska hittar du det här.

Läcker du urin när du hoppar eller hostar?

I så fall kan du ha ansträngnings-inkontinens: urinläckage när du skrattar, hostar, nyser eller tränar. Kontinensstödet kan hjälpa dig.

Effektiv. Miljövänlig. Enkel.
& såklart återanvändbar!

Här kan du köpa kontinensstödet