Din varukorg (0)

Gå tillbaka till butiken

Summa inkl frakt
kr
Fakta om mens

Första mensen

Två tjejer som håller om varandra på en äng

Att få sin första mens kan kännas både spännande och läskigt. När du fått din mens betyder det att du nu kommer att blöda från livmodern ungefär en gång i månaden tills du är runt 50 år. Det betyder också att du kan bli gravid. Nedan kan du läsa om alla de tankar och funderingar som kan uppkomma när man får mens för första gången.

Vad är mens?

Du föds med cirka en miljon ägganlag och en gång i månaden mognar ett ägg som vandrar ner i äggledarna för att bli befruktat. Livmodern förbereder sig för att ta emot det befruktade ägget genom att livmoderväggens slemhinna tjocknar. Om det inte kommer ett befruktat ägg stöts slemhinnan ut. Detta är mens. Mensen kommer ungefär en gång i månaden och de flesta blöder 3–6 dagar. I början är mensen blodröd men efter ett par dagar mörknar den och kan till och med ha lite klumpar. Detta är helt normalt och inget farligt. Läs mer om mensens olika färger.

Någon vecka innan du får din mens kan du känna dig mer arg och ledsen än vanligt. Det är helt normalt och kallas för PMS (premenstruellt syndrom). Du kan få humörsvängningar, ömma bröst och känna dig svullen i kroppen.

När får man mens?

Det kan skilja sig mycket från person till person i vilken ålder man är när första mensen kommer. Det händer oftast någon gång när du är mellan 12–14 år gammal. Men så tidigt som 9 år eller närmare 16 år är inget onormalt. Har du inte fått din första mens efter att du fyllt 16 år bör du kontakta en ungdomsmottagning eller vårdcentral.

Hur vet man att mensen är på väg?

Det går inte att säga exakt när mensen kommer första gången men det finns vissa tecken man kan kolla efter. En del får symtom som att kroppen börjar få mer kroppsbehåring, du kan börja svettas mer eller så börjar det komma flytningar.

Tecken på att första mensen ska komma:

  • Du har börjat få flytningar
  • Det har börjat växa hår på snippan och i armhålorna
  • Brösten började växa för några år sedan
  • Du har ont i magen eller känner dig uppsvälld
  • Du har gått upp i vikt
  • Du har börjat få finnar
  • Du luktar svett

Hur ser första mensen ut?

Det kan skilja sig mycket hur ens första mens ser ut. Den kan vara både illröd och brun. Det är inte ovanligt att färgen skiftar i början och går från klarrött till mer brunaktigt eftersom slutet av mensen inte är lika färsk som den i början. Mensen kan även skilja sig i konsistensen och vara mer eller mindre klumpig. Dagarna innan du får din första mens kan det komma slemmiga flytningar som är blodblandade och eventuellt bruna, om blodet hunnit torka på vägen ut. Läs mer om färgen på din mens.

Hur mycket blod kommer det?

Den totala mängden blod som kommer under en menstruation är ganska liten. Omkring 3 till 5 matskedar totalt. Men det den totala vätskan blir vanligtvis mer eftersom blodet blandas med flytningar från slidan. Hur mycket du menstruerar är väldigt individuellt och kan variera under din livstid.

Oregelbunden mens

Det är vanligt med oregelbunden mens i början, när du precis fått din första mens. Oregelbunden mens innebär att mensen inte kommer vid samma tidpunkt varje månad. För de flesta blir den regelbunden efter ett tag, med en menscykel som är mellan 21–35 dagar. Du kan hålla koll på din egna menscykel genom att skriva upp i kalendern eller ladda ner en mensapp. Vissa personer har alltid en oregelbunden mens och det är helt ofarligt. Skulle du uppleva att det är besvärligt kan du kontakta en ungdomsmottagning.

Vilket mensskydd ska man använda?

De vanligaste mensskydden är binda, tampong och menskopp. Bindor och tamponger är traditionellt engångsprodukter som suger upp mensen, men det finns även tvättbara bindor att köpa. Vilket mensskydd du borde använda är väldigt individuellt och du behöver testa dig fram för att ta reda på vad som passar just dig och din kropp.

  • En tampong förs upp i slidan och suger upp mensen. Den bör bytas ut med jämna mellanrum, helst minst var fjärde timme.
  • Menskopp liknar tampongen då den förs in i slidan, men till skillnad från tamponger samlar menskoppen upp blodet i en behållare istället för att suga upp blodet. Du tömmer menskoppen minst var 12 timme. Du tvättar och kokar menskoppen efter en menstruation och om du tar väl hand om den kan menskoppen återanvändas i flera år.
  • En binda placeras direkt i trosan och suger upp din mens. Beroende på hur riklig mens du har kan du välja mellan olika storlekar.

 

Granskad av:
Klara Rasmusson,
leg. sjuksköterska

Effektiv. Miljövänlig. Enkel.
& såklart återanvändbar!

Här kan du köpa kontinensstödet