Det här betyder färgen på din mens

Mensen är livmoderns sätt att göra sig av med slemhinnan som växt till sig för att ta emot ett befruktat ägg. När det inte händer stöter livmodern bort slemhinnan som blod, vilket är din mens.
Under mensen är det vanligt att mensblodet skiftar i färg, mängd och konsistens. Färgen beror på hur lång tid det tar för blodet att lämna kroppen. I början och i slutet av mensen, när en blöder lite, är mensen oftast brunaktig eftersom blodet hinner komma i kontakt med luften på vägen ut ur slidan. Det gör att blodet oxiderar, det vill säga att luften (syret) reagerar med järnet i blodet så att det byter färg från klarrött till brunt. När en blöder mer är mensen rödare. Mensens utseende kan också påverkas av hormonförändringar och infektioner, eller att du använder ett hormonellt preventivmedel som kan göra att mensen får en ljusare röd eller mörkare brun färg.
Klarröd mens
Blodet är oftast klarrött under de första dagarna av mensen. Detta eftersom det kommer ut med ett stadigt flöde. Under de första dagarna på mensen brukar man också blöda som mest och det kan uppstå klumpar i mensen. Klumpar är ett tecken på riklig mens och beror på att kroppens naturliga anti koaguleringsmedel inte räcker till och då levrar sig blodet. Vissa personer har en klar- eller ljusröd färg under hela sin mens, men det är vanligt att den blir mörkare i slutet av menstruationen.
Mörkröd mens
Mörkröd mens kan ha flera orsaker. När vi sover har blodet svårare att rinna ut så på morgonen är mensblodet oftast mörkrött eftersom det har hunnit oxidera, i slidan när man har sovit. Mensblodet kan också vara mörkrött eftersom mensen snart är slut. Det beror på att mensen rinner långsammare i slutet och hinner därför oxidera lite på vägen ut.
Brun eller svart mens
Brun eller svart mens är gammalt blod som har börjat oxidera. Brunt eller svart mensblod är vanligast i början och i slutet av menscykeln eftersom det tar längre tid att lämna kroppen. Om du är gravid och får bruna flytningar eller blödningar kan det vara ett tecken på missfall eller utomkvedshavandeskap. Ett utomkvedshavandeskap betyder att det befruktade ägget fäst utanför livmodern, till exempel i någon av äggledarna, och man får ofta småblödningar i kombination med smärta i nedre delen av magen. Kontakta vården om du känner dig orolig.
Ljusrosa
Ljusrosa mens beror ofta på att livmodersekretet har blandats med mensblodet och fått en ljusare färg. Det är vanligt att mensen får den färgen i början av menscykeln.
Det rosa mensblodet kan även orsakas av andra saker:
- Vissa kvinnor upplever rosa, blodblandade flytningar under eller efter sex, eftersom det kan göra små hål i slemhinnorna.
- P-piller som sänker östrogennivåerna kan ibland resultera i mer sparsamma blödningar som kan vara mer rosa än röda.
- Järnbrist, även kallat anemi. Det är järnet i blodet som ger blodet dess karakteristiska röda färg. Om du har järnbrist kan det få mensblodet att bli rosa.
Orange
Om du har en orange färg på ditt mensblod kan det ha blandats med livmodersekretet. Det kan också vara ett tecken på en infektion, en bakteriell obalans i slidan eller trikomonasinfektion (en sexuellt överförbar sjukdom). Om din mens är orangefärgad bör du vara vaksam över andra symtom som tyder på infektion i underlivet, exempelvis klåda i underlivet, onormal lukt eller obehag. Sök vård om du känner dig orolig. Ett vanligt hjälpmedel mot oregelbunden mens är preventivmedel med hormoner som till exempel p-piller, hormonspiral, p-plåster och p-ring. Det hjälper din mens återgå till regelbunden mens, eller tar bort mensen helt. Skulle orsaken bakom din oregelbundna mens vara psykiska faktorer som stress kan du i stället behöva annan behandling som till exempel samtalsterapi. Om det beror på en hastig viktförändring behöver du med professionell hjälp ta reda på vad som orsakat förändringen.
Grått
Mensblod som har en grå nyans kan vara ett tecken på en infektion, exempelvis bakteriell vaginos. Ibland kan det vara svårt att upptäcka det gråa mensblodet direkt och därför är det viktigt att vara uppmärksam på andra infektionssymtom som exempelvis onormal lukt, sveda när du kissar eller klåda runt och i slidan.
Bakteriell vaginos uppstår till följd av en obalans i underlivets bakterieflora och behöver ofta behandlas. Kontakta vården för att få hjälp med besvären.
Om du får gråa blödningar med blodklumpar i kan det vara tecken på ett missfall. Om du känner dig orolig bör du kontakta vården för närmare undersökning.
Andra typer av mens
Slemmig eller klumpig mens
Ibland kan det finnas klumpar i mensen. Dessa klumpar är gammalt blod som samlats i livmodern. Klumpar är ett tecken på riklig mens och beror på att kroppens naturliga anti koaguleringsmedel inte räcker till och då levrar sig blodet. Det förkommer oftare hos kvinnor med väldigt kraftiga och rikliga blödningar (menorragi). Kroppen har svårare att hantera rikliga och snabba mensblödningar, därför klumpar sig blodet.
Både slem och klumpar i mens är helt ofarligt men man ska inte blöda klumpar. Det kan vara ett tecken på att du blöder för mycket, det vill säga har för riklig mens, och du bör därför söka vård och få hjälp.
Mellanblödningar
Mellanblödningar, stänkblödningar eller spotting är små blödningar i olika färger under eller mellan mensen.
Mellanblödningar kan ha flera orsaker, exempelvis:
- Ägglossning
- Sår på slidväggen under eller efter sex
- Sexuellt överförbara sjukdomar, exempelvis klamydia
- Hormonella preventivmedel
- Myom eller polyper, alltså icke-cancerösa tillväxter i livmodern
- Polycystiskt ovarialsyndrom (PCOS)
- Cancer i livmoderhalsen, livmodern, vagina eller vulva
- Låg östrogennivå:
Om kroppen inte tillverkar tillräckligt med östrogen kan bitar av slemhinnan lossna och stötas ut oregelbundet, vilket leder till stänkblödningar. Om dina östrogennivåer är för låga kan du också få spotting när som helst under menscykeln, det behöver inte bara vara precis innan mensen kommer. Låga östrogennivåer och stänkblödningar kan betyda att du kan befinna dig i förklimakteriet.
Om du upplever att du har onormala mellanblödningar bör du vända dig till en läkare eller
gynekolog.
Blödning efter förlossning
Efter förlossning kommer mörkröda blödningar. Den här typen av blödning kommer från sårytan där moderkakan satt under graviditeten. Dessa blödningar kallas för avslag och är inte mens. Du blöder som kraftigast direkt efter förlossningen och då är blödningen oftast klarröd. I takt med att flödet minskar blir blodet mörkare, precis som när du har mens. Läs mer om mens efter förlossning.

Klara Rasmusson,
leg. sjuksköterska
Menskopp och fri frakt för 199 kr.
Vår menskopp är utvecklad tillsammans med en testpanel på över 100 kvinnor.