Din varukorg (0)

Gå tillbaka till butiken

Summa inkl frakt
kr
Inkontinens

Behandlingsalternativ vid ansträngningsinkontinens

Lider du av ansträngningsinkontinens? I så fall är du inte ensam. Det finns flera sätt att minska dina besvär, allt från livsstilsförändringar till operation och olika hjälpmedel. Här hittar du lite mer information om några av de olika alternativen.

Konservativ behandling

Ett generellt tillvägagångssätt vid behandling av ansträngningsinkontinens är att börja med att testa de behandlingsalternativ som medför minst risk för bieffekter. Det gör man oftast genom så kallad konservativ behandling, vilket innefattar behandlingsmetoder som inte kräver operation eller medicin. Du får ofta testa ett eller flera av dessa alternativ under några månader innan det eventuellt utvärderas om ytterligare behandlingar behövs. Exempel på konservativa behandlingar är:’

Livsstilsförändringar:  Livsstilsförändringar kan innefatta allt från att reglera intaget av vätska och koffein till viktnedgång och att sluta röka. Några kan låta långsökta, men till exempel rökning kan orsaka hosta som i sin tur kan orsaka ansträngningsinkontinens.

Bäckenbottenträning:  Ansträngningsinkontinens hänger ihop med försvagad muskulatur och/eller försvagade ligament i bäckenbotten. Träning av musklerna i bäckenbotten med så kallade ”knipövningar” eller Kegels, förbättrar kroppens förmåga att hålla tätt.

Intravaginala hjälpmedel:  Till konservativ behandling räknas även intravaginala hjälpmedel som ger ett mekaniskt stöd genom vaginalväggen. De kallas ibland också kontinensbåge eller kontinensstöd. Hur de är utformade och ska användas kan skilja sig åt. Några är för engångsbruk, andra återanvändbara. En del behöver provas ut med hjälp av sjukvården, andra kan man prova ut själv. Ibland kan produkterna endast fås på recept. På den svenska marknaden finns det inte jättemånga produkter att tillgå, det finns ett lite större utbud internationellt.

Läkemedel och operation

Ibland provar man hormoner eller läkemedel som behandlingsmetod. Hormonterapi med bland annat östrogen används ibland. Hormonerna kan stärka slemhinnan i urinröret och hjälpa till att stärka musklerna och nerverna i slidväggen. Men även om hormonerna tas lokalt så finns det alltid en risk för biverkningar. Det gäller även när man använder läkemedel som behandling för ansträngningsinkontinens. Just på grund av biverkningarna så är det inte jättevanligt att man får medicin och ofta får man bara använda den för enstaka tillfällen, just på grund av biverkningarna.

Operation är det enda behandlingsalternativet som med bara ett ingrepp kan bota ansträngningsinkontinens. Den vanligaste metoden kallas för TVT-metoden (Tension Free Vaginal Tape). Man opererar in ett band under urinröret som ska ge det stöd som motsvarar det man annars får från ligament och muskler. Av olika orsaker är operation inte lämpligt för alla och som med alla operationer så finns det alltid en risk för komplikationer.

Efemia kontinensstöd

Efemia kontinensstöd är ett intravaginalt återanvändbart hjälpmedel som köpas direkt på ett apotek eller över nätet. Har produkten upphandlats av din sjukvårdsregion så kan du även få den på recept.

Effektiv. Miljövänlig. Enkel.
& såklart återanvändbar!

Här kan du köpa kontinensstödet