Din varukorg (0)

Gå tillbaka till butiken

Summa inkl frakt
kr
Fakta om mens

Att bada med mens

Kvinna går på en strand

Ska du i väg på semester och ser fram emot att bada i det varma havet? Kanske ska du i väg med kompisarna till badhus? Men så har du räknat ut att du kommer ha mens just de dagarna. Oroa dig inte, det går alldeles utmärkt att bada med mens. Om du badar i pool kan du använda mensskydd. Badar du i havet, sjön eller badkaret går det bra att bada utan skydd under din mens.

Kan man bada när man har mens?

Ja, det går jättebra att bada med mens. Du behöver inte ändra dina dagliga aktiviteter när du har mens – du kan bada och duscha precis som vanligt. Att bada och simma när man har mens är till och med bra, eftersom aktivitet under mensen har påvisats minska kramper och smärta under menstruationen. För vissa minskar flödet av mens under tiden du är i vattnet, men vattnet stoppar inte flödet helt. Ska du exempelvis duscha, bada hemma eller i en sjö behöver du inte ens använda
något mensskydd om du inte vill. Det kan däremot vara bra att tänka på att det kan bli fläckar i badkläderna, därför kan det passa bättre med mörkare badkläder. Ska du bada i pool kan det vara bra att använda mensskydd.

Finns det någon infektionsrisk om man badar med mens?

Det korta svaret är nej – du behöver inte oroa dig för att få en infektion av att bada med mens. Infektionsrisken ökar något under mensen eftersom miljön i underlivet förändras och blir mer mottaglig för infektioner. Men det är osannolikt att du får en infektion av att bada och det är inget
som ska behöva stoppa dig från att hoppa i vattnet. Var bara extra noga med hygienen och tvätta händerna innan du använder mensskydd. Gå inte heller runt med blöta badkläder alldeles för länge efter att du badat färdigt eftersom blöta badkläder över längre tid kan göra att bakterier lättare orsakar urinvägsinfektion. Har du badat i en pool med klor kan det vara bra, som alltid, att skölja av sig när du kommit upp från poolen.

Vilket mensskydd ska man använda när man badar med mens?

Om du badar i naturen behöver du inte använda något mensskydd alls om du inte vill. Ska du bada i en pool när du har mens kan du använda tampong eller menskopp för att inte blöda igenom badkläderna. Använder du tampong ska du inte glömma att byta ut den regelbundet för att minska infektionsrisken från vattnet som sugs upp. Badar du med menskopp kan du använda den upp till 12 timmar innan koppen behöver tömmas. Menskoppen samlar upp mensen i stället för att suga upp vätskan som en tampong. Det innebär att den varken släpper in eller ut någon vätska. Du kan bada tryggt och bekvämt med menskoppen utan att badvattnet irriterar underlivet.

 

Granskad av:
Klara Rasmusson,
leg. sjuksköterska

 

Menskopp och fri frakt för 199 kr.

Vår menskopp är utvecklad tillsammans med en testpanel på över 100 kvinnor.

Effektiv. Miljövänlig. Enkel.
& såklart återanvändbar!

Här kan du köpa kontinensstödet