Din varukorg (0)

Gå tillbaka till butiken

Summa inkl frakt
kr
Menskopp

När kan jag börja med menskopp efter förlossning?

Funderar du på om och när du kan börja använda menskopp igen efter din förlossning? Efter en förlossning är det vanligt att blöda mycket oavsett om du fött vaginalt eller med kejsarsnitt. Man kan tro att det går bra att använda menskopp då, men efter en förlossning ska inget mensskydd som förs upp i slidan användas eftersom det är stor infektionsrisk innan underlivet läkt ordentligt.

Tänk på detta efter förlossning

Den första tiden efter förlossningen kommer du att blöda. Blödningen kallas för avslag, den pågår olika länge och alla blöder olika mycket. Men även om du blöder ska du undvika att använda menskopp eller annat vaginalt mensskydd de första veckorna på grund av infektionsrisken. Det gäller både om du fött vaginalt eller med kejsarsnitt.

Vi rekommenderar att du följer sjukvårdsupplysningens rekommendationer för mer information. Tips är att du frågar din barnmorska på Efterkontrollen om du läkt och kan börja använda mensskydd vaginalt. Läs mer om besöket på 1177.

Hur länge ska man vänta med menskopp efter förlossning?

Man brukar få räkna med 8-12 veckor innan din kropp har läkt efter en förlossning, men det är individuellt. Under den här tiden bör du besöka din barnmorska för efterkontroll. När du har läkt och mensen kommit i gång igen efter graviditet och förlossning, rekommenderar vi att prova en menskopp. Om du ammar kan dina slemhinnor bli torrare och mer sköra än vanligt och då är menskoppen förmodligen snällare mot ditt underliv än en tampong eftersom menskoppen samlar upp vätska i stället för att absorbera den.

Förändringar efter förlossningen

Eftersom din kropp går igenom förändringar både under och efter din graviditet, kan detta leda till att du kanske behöver köpa en ny menskopp efter att du har fått barn. Upplever du att den menskopp du använt innan din graviditet inte längre är bekväm att använda eller om du ska testa en menskopp för första gången, kan det vara bra att testa en som är utformad att passa oavsett hur du ser ut eller vilka behov du har.

Det är inte konstigt om du upplever att det tar tid innan det känns bekvämt att använda menskopp igen efter din graviditet. Det kan finnas flera skäl till att det inte fungerar till en början eftersom kroppen har förändrats. Upplever du till exempel att det är svårare att gå på toaletten med menskoppen insatt i början, ta då ut menskoppen och sätt in den igen som vanligt efteråt.

Efter en förlossning kan det hända att livmodertappen sitter längre ner än vad den gjorde tidigare, därför är det bra att testa sig fram och ha tålamod med att sätta in menskoppen.

Om du är van vid att använda menskopp sedan tidigare kan det vara lättare att börja använda mensskyddet igen efter din graviditet. Men oavsett om du har använt menskopp förr eller om det är första gången kan du behöva prova dig fram!

Menskoppen som passar de flesta

Efemia menskopp är ett återanvändbart mensskydd i silikon som samlar upp din mens. Den är utvecklad och designad för att passa dig som kvinna oavsett ålder, erfarenhet av menskopp och hur mycket du blöder.

  • Ett bekvämt mensskydd som har spillskydd och formar sig efter din kropp
  • Utvecklad och framtagen med en testpanel på över 100 kvinnor
  • För alla kvinnor, oavsett ålder och om du har fött barn eller inte.
  • Lätt att applicera: Kan bli mindre än 2,5cm när den viks ihop

 

Granskad av:
Klara Rasmusson,
leg. sjuksköterska

Vill du veta mer om vår mens efter förlossning?
Läs om mens efter förlossning.

Effektiv. Miljövänlig. Enkel.
& såklart återanvändbar!

Här kan du köpa kontinensstödet