Din varukorg (0)

Gå tillbaka till butiken

Summa inkl frakt
kr
Fakta om mens

Ägglossning – all information du behöver

Livmoder

Många känner nog till ägglossning som en del av menscykeln. Kvinnor kan ha ägglossning upp till 400 gånger under sin livstid! Men vad det är som faktiskt händer i kroppen när vi har ägglossning? Det är det kanske färre som vet! Här går vi igenom allt om ägglossning steg för steg.

Vad är ägglossning och hur fungerar det?

Ägglossning är en del av menscykeln och sker en gång i månaden. Ägglossning sker i regel 14 dagar innan mensens första dag. Ägglossning är en förutsättning för att kunna bli gravid och det är också under ägglossningen som det är störst chans att bli gravid.

Äggen finns i äggstockarna som sitter på var sin sida om livmodern. Varje gång du ska ha mens gör sig flera äggblåsor i äggstockarna redo för ägglossning genom att växa sig större men bara ett ägg blir så pass moget att det kan lossna. Detta händer när hormonbalansen är exakt balanserad.

När ett ägg är moget så släpper det från äggstocken och fångas upp av en (av dina två) äggledare och leds ner mot livmodern. Du har två äggstockar men det släpps bara ett ägg från en av äggstockarna under ägglossningen – i sällsynta fall kan det släppa ett ägg från varje äggstock (blir bägge äggen befruktade kan det bli tvillingar). Ägget är befruktningsbart i ca ett dygn. Antingen blir ägget befruktat av en spermie eller så stöts det ut ur kroppen, dvs det kommer mens.

Under ägglossningen blir flytningarna “vattnigare” på grund av östrogen-nivåerna. Det är för att spermierna lättare ska kunna ta sig igenom och transporteras i äggledarna. Spermier kan vänta in ägglossningen och kan leva i äggledarna i ungefär fem dagar. Precis efter att ägget släpper från äggstockarna så kan kroppstemperaturen stiga med ungefär en halv grad.

Det som händer i kroppen under ägglossningen steg för steg:

1. Under första halvan av menscykeln producerar hypofysen hormonet FSH

2. Äggblåsorna i äggledaren växer och börjar producera hormonet östrogen

3. Livmoderslemhinnan tjocknar dvs förbereder sig för att ta emot ett befruktat ägg

4. När östrogen nivån når en viss nivå, frigörs luteiniserande hormon (LH)

5. Äggblåsan brister och ett moget ägg släpper från ena äggstocken

6. Ägget fångas upp av äggledaren som leder ägget vidare mot livmodern

7. Ägget blir befruktat av en spermie och fäster i livmodern, eller dör och lämnar kroppen =
mens

När har man ägglossning?

Vilken dag du har ägglossning beror på hur lång din menscykel är. Ägglossningen sker vanligtvis i mitten av menscykeln, eller 14 dagar innan mensens första dag. Menscykeln varierar mellan 21-45 dagar, men den genomsnittliga menscykeln är 28 dagar. Är din menscykel 28 dagar infaller ägglossningen med största sannolikhet på dag 14. Dag 1 i menscykeln räknas som första menstruationsdagen. Det är dagarna innan och samma dag som ägglossningen som möjligheterna är störst att bli gravid.

Symtom vid ägglossning

De flesta känner inte av när de har ägglossning men vissa kvinnor märker att de har ägglossning genom att flytningarna ändras, eller så känner de av ömmande bröst och svullen mage. För andra kan det vara besvärligare under ägglossning och vissa känner av illamående, smärta i rygg eller i magen samt humörsvängningar. Dessa symptom är inte lika vanliga, men de är inte heller helt ovanligt.

Vanliga tecken på ägglossning:

  • Ömma bröst
  • Ökad sexlust
  • Ökad kroppstemperatur
  • Smärta på ena sidan av magen
  • Mindre blödningar

 

Smärta vid ägglossning

Att känna mensvärk under mensen är vanligt och det har nog de flesta kvinnor känt på. Men det finns även kvinnor som kan uppleva mensvärksliknande smärta under ägglossningen. Att ha ont under ägglossningen är inte farligt – men det kan självklart vara väldigt jobbigt. Smärta under ägglossningen känns oftast på antingen höger eller vänster sida nere i magen. Att det känns på ena sidan av magen är på grund av att smärtan kommer ifrån den högra eller vänstra äggstocken som släpper ägget.

Det är svårt att veta varför vissa kvinnor upplever smärta under ägglossningen. Det kan vara själva processen när ägget lossnar från äggstocken. Det kan också vara sammandragningar i äggledarna när ägget transporteras ner till livmodern. Hur länge man har ont under ägglossningen varierar, vissa känner smärtor i några timmar – andra har ont i flera dagar. Om du får jätteont eller har värk i flera dagar i samband med ägglossning kan du kontakta vården för att få hjälp.

Är smärta under ägglossningen farligt?

Nej, det är inte farligt att känna smärta under ägglossningen, och det behöver inte betyda att något är fel. Att känna smärta eller problem med magen under ägglossningen är relativt vanligt, och för vissa kvinnor kan det också komma en mindre blödning. Ägglossningssmärta kan ibland vara symptom för något annat besvär, vilket alltid är bra att utesluta genom en undersökning hos en vårdcentral, barnmorska eller ungdomsmottagning. Exempel på andra besvär kan vara:

  • Endometrios – en sjukdom som innebär att vävnad, liknande livmoderslemhinnan, växer utanför livmodern och orsakar smärta vid ägglossning eller under mensen. Ungefär var tionde menstruerande person har sjukdomen.
  • Könssjukdom tex klamydia – kan orsaka en inflammation och ärrvävnad runt äggledarna, vilket kan leda till ägglossningssmärta.
  • Ärrvävnad – om du tex har gjort kejsarsnitt eller opererat bort blindtarmen kan ärrvävnad orsaka smärta vid ägglossning.

 

Granskad av:
Klara Rasmusson,
leg. sjuksköterska

 

Menskopp och fri frakt för 199 kr.

Vår menskopp är utvecklad tillsammans med en testpanel på över 100 kvinnor.

Effektiv. Miljövänlig. Enkel.
& såklart återanvändbar!

Här kan du köpa kontinensstödet